Engellilere zorluk çıkaran özel halk otobüslerine tepki

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde özel halk otobüslerinin engelli yolcuların seyahatine yer problemini gerekçe göstererek engel olması, engellilerin tepkisine neden oldu. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, özel halk otobüsleri...

Google Haberlere Abone ol
Engellilere zorluk çıkaran özel halk otobüslerine tepki

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde özel halk otobüslerinin engelli yolcuların seyahatine yer problemini gerekçe göstererek engel olması, engellilerin tepkisine neden oldu. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, özel halk otobüsleri yönetimine bir hafta süre tanıyarak, tedbir almadıkları takdirde savcılığa uygulama ile ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği (FED) Başkanı İsmail Şentürk, yönetim kurulu ve dernek üyeleri başta olmak üzere Zonguldak Barosu Ereğli Temsilciliği ve Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Tayyar Kartal'ın da katılımı ile halk otobüslerinde yaşadıklarını iddia ettikleri sorunları anlatmak için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Ereğli'ye bağlı Belen Mahallesi'nde oturan Gülcan Karataş ve Habibe Yıldız, geçen salı günü halk otobüslerinin kendilerini almadığını ve evlerine gece saat 22.00'de gittikleri için yaşadıkları sorunu dile getirdi. Sabah saatlerinde engelli çocuklarını sahilde gezdirmek için otobüsle çarşıya inmek isteyen Karataş ve Yıldız, zor da olsa çarşıya indiklerini ancak akşam eve dönüşte halk otobüsü sürücünün sadece bir engelliyi alabileceğini ve bununla birlikte 'Sürekli sizlerle mi uğraşacağım' sözü ile kendilerini kırdığını anlattı. Doğuştan engelli oğlu Doğuş (16) ile birlikte toplantıya gelen Gülcan Karataş ise "Bize bir kolaylık gösterin burada bu saat oldu kaldık. Karanlık oldu zaten. İşte siz bu saate niye kaldınız. İşte hani hesap sorar gibi yani bu saate kadar niye kaldınız, neden böyle oldu falan filan. Biraz tabi tartışma oldu. Sonra biz dedik, tamam o zaman biz binmiyoruz. Taksi durağı vardı, orada taksilere bindik ayrı ayrı araçlarla. Evimize o saatte saat 10’da gidebildik. İşte öyle bir sıkıntı yaşattılar. Ben mesela 8 seneden beri çarşıda oturdum, çarşıdan başka yere taşındım, 4 sene oldu. 4 senedir de ben çocuğumu böyle otobüslerin zorluk çıkartması yüzünden bir yere gezmeye götürmek olmuyor yani şansımız yok. Bu şekilde bir avantajımız yok." dedi.

BİZİ HER ÇARŞIYA ÇIKTIĞIMIZDA AĞLATIYORLAR

Engelli çocuğu Furkan Sevim ile birlikte her çarşıya çıktıklarında ağladıklarını kaydeden Habibe Yıldız da, "Bundan 2 sene önce bu derneğe araba almak için geleceğim zamanda bir bayram arifesi beni yine otobüse almak istemediler. Şikâyette bulundum. İşte zabıtaya falan dilekçe yazdım, şikâyette bulundum bize zorluk çıkarıyorlar, her çarşıya çıktığımızda bizleri ağlatıyorlar, üzüyorlar diye. Ama bilmiyorum artık ondan sonra, dün salı günü aynı olayları tekrar yaşadık. İmkânımız yok, kendi özel aracımız yok. Mecburen otobüslerle gidip gelmek zorundayız. Ama bizi her seferinde ağlatıyorlar. Yani küstürdüler bizi, çarşıya pazara çıkmaktan, küstürdüler. 53 yaşındayım her seferinde ağlayarak eve dönüyorum. Zaten bizler gözümüzün yaşı hiç kurumayan insanlarız. Bu zorluklarda daha çok zorumuza gidiyor. Valla aklım ermez ama sizler böyle öncülük yaparsanız ne gerekiyorsa yaparım artık çok canımızı yaktılar." diyerek tepkisini dile getirdi.

HİÇ BİR ŞEY YASALARIN ÜZERİNDE DEĞİLDİR

Yaşanan olaya çok sert tepki veren Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, dernek üyelerinin yaşadığı olayın insanlığın yüz karası olduğunu söyledi. Şentürk, "Bu insanların yaşamış olduğu bu sorun Ereğli’nin ayıbıdır, utancıdır, yüz karasıdır. Bu insanlara bu sıkıntıları yaşatan insanlarda insanlığın yüz karasıdır. Bugün bizim başımıza gelen yaşamış olduğumuz bu sorunları yarın kendilerinin yaşamayacağının garantisi yok. Ben burada temsil ettiğimiz insanlar adına engeliler adına bu konunun muhataplarına buradan sesleniyorum. Bugün günlerden perşembe ayın 12’si önümüzdeki perşembe ayın 19’una kadar kendilerine bu konuda bu sorunun çözümüyle alakalı adım atmaları için müsaade veriyoruz. Aksi takdirde biz önümüzdeki perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı'na 100’e yakın engeliler olarak şikayet dilekçesi vereceğiz. Haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Ondan sonra kendileri düşünsünler. Biz bu konuya daha fazla sabır göstermek durumunda değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin engellilere tanımış olduğu bu hakkı kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarının üzerinde değildir"

HUKUÇULAR OLARAK TAM DESTEK VERECEĞİZ

Zonguldak Barosu Ereğli Temsilcisi ve Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Tayyar Kartal ise hukukçular olarak engellilere bu konuda tam destek vereceklerini söyledi. Kartal, " Öncelikle gerek uluslar arası sözleşmeler gerek anayasamız ve gerek ilgili mevzuat gereğince hiçbir kurum hiçbir mercii ve hiçbir kişi herhangi vatandaşlar hakkında kişiler arasında her hangi bir şekilde ayrımcılık yapamaz. Ayrımcılık yasaktır. Yine yasalarımız gereğince bırakın negatif ayrımcılığa pozitif ayrımcılığa tabii tutulması gereken engelli kardeşlerimizin bizler Zonguldak Barosu Kdz. Ereğli temsilciliği ve Kdz. Ereğli Hukukçular Derneği olarak yanlarında olacağız. Bu haklı mücadelenin hukuk mücadelesinin de hukuksal açıdan yapılabilecek her türlü adımlarında önlerinde ve yanlarında olacağız. Az önce dinlediğimiz 2 ailemizin uğradığı hakarete tabii tavırlarla ilgilide ilgili şoförler ya da ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulması konusunda her türlü desteği her türlü hukuksal yardımı da büyük bir onurla büyük bir büyük bir dilekle gerçekleştireceğiz" dedi.

BİZ ENGELLİLERİN YANINDAYIZ

Olayla ilgili olarak açıklamada bulunan Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Çetin Çimen ise otobüslerde tek engelli arabası için kilit sistemi olduğunu bundan dolayı da ikinci aracı alamadıklarını söyledi. Çimen " Şimdi bizim biliyorsunuz 20 oturarak, 30 ayakta bir yolcu taşıma hakkımız olduğu gibi fiziksel engelliler içinde bir engelli arabası alabiliyoruz. İkinci arabayı koyduğun zaman yolcu geçişini otomatikman engelliyor. Bizim cezai müeyyidelerimiz son sistem işliyor. Bir boşluk oldu biliyorsunuz bu seçim döneminde biraz bir istismar oldu bu konuda. Ama bizim cezai konularımız tüm hızıyla devam ediyor. Hiçbir değişiklik yok. Yolcuya kötü davranan şoförlerimiz gereken cezayı alacaklardır. Buna emin olun yani." dedi.

CİHAN

Yorumlar