Engelliler, engelsiz yaşam ve farkındalık için yürüyemedi

Bitlis’te engelliler, engelliler haftası dolayısıyla sıra dışı bir eyleme imza attı. Bitlis’te ki engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlatmak, engelsiz bir yaşam ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelen engelliler bu kez...

Google Haberlere Abone ol
Engelliler, engelsiz yaşam ve farkındalık için yürüyemedi

Bitlis’te engelliler, engelliler haftası dolayısıyla sıra dışı bir eyleme imza attı. Bitlis’te ki engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlatmak, engelsiz bir yaşam ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelen engelliler bu kez yakındıkları sorunları yerinde göstermek için yürüyemediler.

Bitlis Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı ve üyeleri, düzenledikleri farkındalık yürüyüşü ile engelsiz vatandaşların kendilerini anlamaları için mesaj verdi. Engellilerin yaptıkları farkındalık yürüyüşüne vatandaşlar da alkışlara destek verirken, engelliler kendilerini daha iyi anlatmak için beraberinde getirdikleri tekerlekli sandalyelere herkesin oturmasını istedi. Gönüllü olarak tekerlekli sandalyelere oturan basın mensupları, engellileri şimdi çok daha iyi anladıklarını ifade ederek, “Allah yardımcınız olsun” dediler.

Dernek binalarından Cumhuriyet Meydanı’na kadar tekerlekli sandalyelerle yürüyemeyen engelliler, burada bir basın açıklaması yaptı.

ASİBED Başkanı Bayram Tutgaç, yaptığı basın açıklamasında, “Bu farkındalık yürüyüşü biz engelli vatandaşların toplum içinde sizlerle var olduğumuzu ve sizler gibi ortak yaşam alanlarında hep birlikte yaşadığımızı, bizlerinde sizden çok fazla eksik yanımızın olmadığını göstererek, farkına varmanızı ve sizden farkımızın olmadığını göstermektir. Her insanın bir engelli adayı olduğu göz önünde bulundurarak çıktığımız bu yolda ne oldum değil, ne olacağım düşüncesini benimseyip toplum olarak engellilerin eğitim hayatına destek olması, onları iş sahibi yaparak tüketici olmaktan kurtarıp, üretici yaparak yararlı ve mutlu duruma getirmeliyiz. Engelliler kimseden sadaka alan veya yardım dilenen bir birey olmayı seçmemiş evlerine kapanmayı isteyip 4 duvar arasında kalmayı istememiştir. Bizler cehaletin kurbanı olmak istemiyoruz. Bizler engelimizle birlikte ailemizi, topluma ve Bitlis’e yararlı bireyler olarak katkı sunmak istiyoruz. Ve artık farkına varın diyoruz.” diye konuştu.

Bitlis Belediye Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise yaşamı paylaşmanın engeli olmadığını belirtip, "Bu şiyarla biz bakıyoruz. Özellikle yerel yönetim boyutuyla gerçekten de engellere dönük ciddi çalışmalar yapılmalı ki bir toplumun gelişmişliği engellileri yaşam düzeyiyle direk bağlantılıdır. Engellilerin ötekileştirilmediği pozitif ayrımcılığın olduğu bir yaşam şartları oluşturulmalıdır. İşte yollardan tutun araçların kullanımına birçok şeye yani bizler çalışma yürütürken sadece kendi üzerimizden sağlıklı bireyler üzerinden daha doğrusu beden olarak sağlıklı bireyler üzerinden bir çalışma yürütmemeliyiz. Buna dönük olmamalı. Ötekileştirmeye dönük bir yaklaşım olmamalı her şeyden önce önemlisi.” şeklinde konuştu.

Tekerlekli sandalyeyi deneyen gazeteci Fettah Yeşilyaprak ise “Bugün gördüğünüz gibi engelli kardeşlerimizin yanlarındayız. Onlar bizim gönlümüzde engelli değil. Onlar toplumun bir parçası. Allah yardımcıları olsun.” dedi. CİHAN

Yorumlar