Engelli raporu verilen minik Muhammet, okula gidemiyor

Çocuklarının zihinsel engelli olduğu söylenerek okuldan uzaklaştırılması, 8 buçuk yaşındaki minik Muhammet'in ailesini perişan etti.

Google Haberlere Abone ol
Engelli raporu verilen minik Muhammet, okula gidemiyor

Çocuklarının zihinsel engelli olduğu söylenerek okuldan uzaklaştırılması, 8 buçuk yaşındaki minik Muhammet'in ailesini perişan etti. Okulda çocuğuna kötü davranıldığından şikayet eden anne Fidan Kaya, her yolu denediğini ancak, 'tedavi olsun getir' denilmesine rağmen hastaneden randevu bile alamadıklarını söyledi. Kaya ailesi, diğer 2 çocuklarının da aynı akıbete uğramasından endişe ederek, çocuklarının eğitim almasının önüne geçilmemesini istedi.

Silivri Mimar Sinan Mahallesi'nde yaşayan Kaya Ailesi'nin 3 çocukları var. Baba Şükrü -Fidan Kaya çiftinin iki çocuğu ile birlikte, ölen kayınbiraderin yetim kalan çocuğuna da aile bakıyor. Çocuklardan büyük olan ikisi 6 ve 7.sınıfa devam ediyor. Küçük Muhammet ise 8 buçuk yaşında ve kendisine verilen rapor yüzünden okula gidemiyor. Muhammet'in şansı, aslında önceki evlerine yakın bulunan Nurullah Baldöktü Anaokulu'ndan ayrıldıktan sonra değişti. Anne babası, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki yeni evlerine taşınınca eski okulu uzak olduğu için yeni adreslerine yakın Hasan Özvarnalı İlköğretim Okulu'nun 2.sınıfına kaydı yapıldı. Küçük Muhammet'in okul hayatı yeni okulunda aksiliklerle başladı. Okula uyum sağlayamayan çocuk, yöneticiler tarafından ailesine teslim edildi. Çünkü okul yönetimi, küçük Muhammet'in davranış sorunları sergilediğini söyledi. Bu nedenle Muhammet'in okulda eğitimine devam edemeyeceğini, başka bir okula gitmesi gerektiğini belirttiler. Düzenli işleri olmayan anne ve baba Kaya'nın maddi imkansızlık içinde olması aileyi kara kara düşündürdü.

Şaşkına dönen ve çok üzülen anne Fidan Kaya, okul yöneticilerinin yönlendirmesiyle çocuğunu Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne (RAM) götürdü. Burada tetkikleri yapılan minik Muhammet'in özel eğitim alması gerektiği ve zihinsel engelli olduğu belirtildi. Aile, Silivri Devlet Hastanesi'ne de giderek Muhammet'in durumunu daha detaylı öğrenmek için rapor istedi. Kendilerine verilen raporda 'hafif düzeyde mental kapasite' teşhisi konuldu. Yani düşük oranda zeka geriliği anlamına gelen rapor üzerine aile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yönlendirildi.

ÇOCUĞUMU OKUTMAK İSTİYORUM

Evladının okula gidememesi, eğitim alamamasına tahammül edemeyen anne Fidan Kaya, defalarca aramasına rağmen Bakırköy'deki hastaneden randevu alamadığını, tedavi için hiç bir sonuç elde edemediklerini söyledi. Gözyaşları arasında çaresizliğini ve çocuğunun eğitimden mahrum kalmasını anlatan acılı anne, "Benim çocuğum Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Benim çocuğum okulda kötü muamele görüyor. Okula göndermeyin diyorlar. Benim rehber öğretmen RAM'a gönderdi. RAM'ın ne olduğunu da bilmiyordum. Zihinsel engelli dediler, kaymakam beye, cumhuriyet savcısına gittim. Hepsi de 'çocuğun eğitimini yaptır' dediler. Bakırköy'deki hastaneden randevu alamıyorum. Dolu diyorlar. Ben çocuğumu okutmak istiyorum." diyerek feryat etti.

Davranış bozukluğu teşhisi de konulan minik Muhammet'in annesi Fidan Kaya, diğer iki çocuğunun da okuldan uzaklaştırılması korkusu yaşadığını da sözlerine ekledi.

ÇEVİK KUVVET OLACAĞIM

Muhammet de okula giderek arkadaşları ile vakit geçirmek istediğini ancak okula gidemediği zamanlar üzüldüğünü söyledi. Okula gidemediği zamanlarda moralinin bozulduğunu ve üzüldüğünü belirten Muhammet, okuyup çevik kuvvet polisi olmak istediğini söyledi. Muhammet, kendisini okula almayan öğretmenlerine de seslenerek "Beni okula alsınlar, sonra meslek sahibi olayım." dedi.

CİHAN

Yorumlar