Engelli öğrenciler, velisi isterse merkezi sınav katılmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları ikinci dönem sınavları 28-29 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Engelli öğrenciler, velisi isterse merkezi sınav katılmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları ikinci dönem sınavları 28-29 Nisan tarihlerinde yapılacak. Velisinin dilekçe ile başvuru yapması halinde engelli öğrenciler Ortak Sınavlara alınmayacak. Bu kapsamda Ortak Sınavlara katılmayan öğrencilerin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlan ile ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı hesaplanmayacak. Bu öğrenciler diploma notları ile sınavsız öğrenci alan, şartlarına uygun okul ve kuramlara yerleştirilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 81 il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ‘Merkezi Sistem Ortak Sınavları’ başlıklı bir yazı gönderdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında 2013-2014 eğitim öğretim yılı 2. dönem merkezi ortak sınavları 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde, mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak.

Yurtdışından gelme, yeni kayıt gibi nedenlerle fotoğrafı bulunmayan öğrencilerin fotoğrafları e-okul duyurular ekranındaki standartlara uygun olarak tamamlanarak, mevcut fotoğraflardan eski olanlarla güncelleneceği belirtilen yazı da, “Bünyesinde 8 inci sınıfı bulunan kademeli ilkokullar ile ortaokullar sınav merkezi olarak belirleneceğinden, 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim uygulamaları kapsamında öğrencisi bulunmayan okullar, Devlet Kurumlan Modülünden kapatılacak ve nakil gitmesi gereken öğrencilerin nakilleri tamamlanacak. Zorunlu yabancı dil ile ilgili düzeltme ekranları 5 Mart 2014 tarihine kadar açık tutulacak, bu tarihten sonraki düzeltme talepleri işleme alınmayacaktır.” denildi.

Birinci dönemde yapılan Ortak Sınavlarda tedbir alınan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için ikinci dönemde yapılacak Ortak Sınavlarda yeni bir başvuru alınmayacağı ve bu öğrencilerin aynı hizmetlerden yararlanacağı vurgulanan yazı da, “Ancak birinci dönemde sınav tedbirlerine yönelik işlem yapılamayanlar ile ikinci dönemde yapılacak Ortak Sınavlarda özelliklerine uygun yeni tedbir alınmasına ihtiyaç duyulan öğrenciler için başvuru işlemi yapılacaktır söz konusu başvurular örgün eğitime devam eden öğrenciler için okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu rehberlik ve araştırma merkezi (RAM) müdürlüğüne, Açık Öğretim Ortaokuluna devam eden öğrenciler için açık öğretim ortaokulu müdürlüklerine 5 Mart 2014 tarihi mesai bitimine kadar yapılacaktır. İşitme veya hafif düzeyde zihinsel engelli olan öğrencilerden yabancı dil dersi sınavına katılmak isteyenlerin velisinin/vasisinin rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüklerine/açık öğretim ortaokulu müdürlüklerine yazılı başvurusu esas alınarak yabancı dil sınavına katılmaları sağlanacak” ifadelerine yer verildi.

AĞIR OTİSTİK OLAN ÖĞRENCİLER ORTAK SINAVLARDAN MUAF OLACAK

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden (Görme, işitme, hafif düzeyde zihinsel engelliler, ruhsal ve duygusal bozukluğu olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler) ortak sınavlara katılmak istemeyenlerin velilerinin dilekçe ile başvuru yapmaları gerektiği kaydedilen yazı da şu ifadelere yer verildi; “Ortak sınavlara katılmak istemeyenlerin velisinin/vasisinin rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüklerine/açık öğretim ortaokulu müdürlüklerine, yazı ekinde örneği yer alan dilekçe ile yaptığı başvuru esas alınacak ve bu öğrenciler Ortak Sınavlara alınmayacaklardır. Bu kapsamda birinci ve ikinci dönem yapılan/yapılacak Ortak Sınavlara katılmayan öğrencilerin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanları ile ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı hesaplanmayacaktır. Bu öğrencilerin 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının hesaplanabilmesi için öğretmen tarafından yapılan sınav notları sisteme girilecektir. Öğrenciler diploma notları ile sınavsız öğrenci alan şartlarına uygun okul /kurumlara yerleştirilebilecektir. İkinci dönemdeki Ortak Sınavlar için yapılacak yeni başvurularda görme, işitme, zihinsel, ortopedik engelliler ortaokulları ile yatılı bölge ortaokullarında (YBO) öğrenim gören engelli öğrenciye ait 'Özürlü Sağlık Kumlu Raporu', 'Özürlü Kimlik Kartı' veya 'özür bilgisinin işlenmiş olduğu nüfus cüzdanı' ile ortak sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin velisi/vasisi tarafından yazılmış dilekçeleri okul müdürlüklerince rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüklerine topluca gönderilecektir. Özel eğitim uygulama okulları (merkezleri) ve bu okulların programını uygulayan özel eğitim sınıflarında öğrenimlerini sürdüren orta veya ağır düzeyde zihinsel engelli öğrenciler ile ağır otistik olan öğrenciler ortak sınavlardan muaf olacaktır. Ortak Sınavlardan muaf olan öğrenciler için ortak sınav puanı ile ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplanmayacaktır. Bu öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kademesindeki şartlarına uygun okul/kurumlara yerleştirilebilecektir.”

PUANLAMA 700 TAM PUAN ÜZERİNDEN YAPILACAK

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde yapılacak. Mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak. İkinci dönem sınav sonuçları ise 2014 yılı Haziran ayında açıklanacak. İkinci dönem merkezi sınavları da sırasıyla ilk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ikinci gün ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavı olarak gerçekleştirilecek. Ortak sınavlarda alınan puanlar yılsonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri için dört, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

SINAVDA ÖĞRENCİLERE 20 SORU SORULACAK VE 40 DAKİKA SÜRE VERİLECEK

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6., 7. ve 8.'inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8.'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00´te başlayacak ve aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere, iki günde altı oturum halinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak. KKTC ve yurtdışında Bakanlığa bağlı olmayan okullar hariç, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemler e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. CİHAN

Yorumlar