Engelli kardeşlerin çalışma azmi

İkisi de kas hastası olan ve yürüme güçlüğü çeken Bilal ve Mustafa Demiral kardeşler, çalışma azimleriyle çevrelerine örnek oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Engelli kardeşlerin çalışma azmi

İkisi de kas hastası olan ve yürüme güçlüğü çeken Bilal ve Mustafa Demiral kardeşler, çalışma azimleriyle çevrelerine örnek oluyor.

Kayseri’de yaşayan Demiral kardeşlerin hayat hikayesi ve çalışma azimleri görenleri hayrete düşürüyor. Askerlik dönüşü kas hastalığına yakalanan Bilal Demiral, gün geçtikçe ilerleyen rahatsızlığı nedeniyle 15 kiloyu bile kaldıramaz hale düşmüş. Yürümesi kısıtlanan Demiral'ın konuşması da etkilenmiş. Özellikle buzlu yollarda yürümek, onun için büyük tehlike. Çünkü dengesini kaybederek düşüyor. Oturduğu yerden de yardım olmadan güçlükle kalkıyor ve çaydanlığı bile iki elini kullanmadan kaldıramıyor.

Aynı hastalıkla mücadele eden kardeşi Mustafa Demiral (41) abisine oranla biraz daha güçlü. Ancak o da miyotoni denilen istemli kasların kasıldıktan sonra gevşemede gecikerek uzun süre gergin kaldığı sistemik kas hastası. Ayrıca hafif mental retardasyon (zeka geriliği) tedavisi de görüyor. Yüzde 76 tüm vücut fonksiyon kaybı raporu bulunan kardeş Demiral, uzun mesafeli yürüyemiyor ve ellerinde ince beceri yok.

Aynı evde kalan Demiral kardeşler, yaşadıkları zorluklara rağmen, 2004 yılından beri çay ocağı işletiyor. Aile desteği olmayan kardeşler, Salih Avgın Paşa Caddesi üzerindeki 10 metrekarelik iş yerinden kazandıklarıyla hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bu durum, çevre esnafı tarafından takdirle karşılanıyor. Sağlıklı olduğu halde dilenen insanların olduğunu anımsatan esnaflar, iş yerlerine gelen dilencilere Demiral kardeşleri örnek gösterdiklerini söylüyor. PWC işi yapan Fazlı Ulutaş, çevre esnafı olarak Demiral kardeşlere destek olduklarını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.

Yaptıkları işin hastalıkları nedeniyle güç olduğunu dile getiren Bilal ve Mustafa Demiral kardeşler hayatta kalmak için çalışmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Demiral kardeşler, kendilerine uzanacak yardım eli beklediklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar