Engelleri müzikle aşıyorlar

Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından 'gelişim sendromu' yaşayan zihinsel ve bedensel engelli çocuklardan oluşan koro kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Engelleri müzikle aşıyorlar

Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından 'gelişim sendromu' yaşayan zihinsel ve bedensel engelli çocuklardan oluşan koro kuruldu. Farklı engelleri bulunan çocuklar, birlikte söyledikleri ve çaldıkları şarkılarla izleyenleri kendilerine hayran bırakıyor. İzleyenlerin beğenisini toplayan bu etkinlik engelli çocukların gelişimine de olumlu yönde katkı koyuyor.

    Özel Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi’nde 3 yıl önce göreve başlayan müzik öğretmeni Meltem Küçükduran, yaşları 5 ile 28 arasında değişen öğrencilerle birlikte 35 kişilik müzik korosu kurdu. Gelişim sendromu yaşamış, zihinsel, işitme ve bedensel engelli öğrenciler, koroda darbuka, zilli def, bendir ve kaşık çalmayı öğrendi. Öğrencilerin farklı müzik aletleriyle yer aldığı koro, kısa sürede türkü ve marşları çalmayı öğrendi. ‘Vay halime’, ‘Babuba’, ‘Fasulye’ ve ‘We will rock you’ gibi Türkçe ve İngilizce şarkıların da aralarında bulunduğu 11 şarkıyı çalabilen engelliler korosu Fethiye'nin gözdesi oldu. Koro eğitimlerini tamamladıktan sonra Fethiye’deki çeşitli etkinliklerde 14 mini konser de verdi.

    Gelişim sendromu yaşamış, zihinsel, bedensel ve işitme engelli öğrencilerin müzik yapabilmesinin çok zor olduğunu hatırlatan Meltem Küçükduran, 3 yıl süren çalışmalar sonrasında kendilerinin bu zoru aştıklarını söyledi. Öğrencilerin darbuka, zilli def, bendir ve kaşık çalabildiğini aktaran Küçükduran, bu becerileri kazanan öğrencilerin kendilerine olan güvenlerinin arttığını açıkladı. Küçükduran, "Birçok insanın karşısında konser verebilecek konuma geldiler. Bu önce sevgi, sonra eğitim işi. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum.” diye konuştu.

    Koroda yer alan işitme engelli 15 yaşındaki Sema Nur Vuran müzikle uğraşmanın çok keyifli olduğunu söyledi. Pop müzik sanatçısı Murat Boz hayranı olduğunu belirten Vuran, “Televizyonda şarkılar duydum ve ezberledim. Burada da benzer şarkılar çalıyoruz. Müzik yapmak çok güzel.” diye konuştu.

    Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Salih Dündar da, müzikle eğitimin çok eski tarihlere dayandığını hatırlattı. Farklı engel guruplarını bir araya getirerek, bir ekip kurmayı hedeflediklerini belirten Dündar, öğrencilerin amatörce konser verebilecek duruma geldiğini söyledi. Koroda yer alan öğrencilerin öz güveninin geliştiğine dikkat çeken Dündar, “Öğrencilerin kol ve beden duruşlarındaki farklılığı görebiliyoruz. Özgüveni artan bireylerde, bir adımda ben atabilirim düşüncesi var oluyor. Buda görmek istediğimiz bir sonuç.” dedi. CİHAN

Yorumlar