Enflasyondaki artışın sürmesi bekleniyor

Enflasyon son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, ekonomi çevreleri artışın süreceğini tahmin ediyor.Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik...

Google Haberlere Abone ol
Enflasyondaki artışın sürmesi bekleniyor

Enflasyon son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, ekonomi çevreleri artışın süreceğini tahmin ediyor.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,38, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 12,98'e ulaştığına işaret eden Çandır, "Nisan ayında yıllık enflasyon son 24 ayın en üst seviyesinde gerçekleşmiştir." dedi. Aylık enflasyonun yükselmesinde giyim, beyaz eşya, gıda gibi ürün fiyatlarının artışının etkili olduğunu, ulaştırma fiyatlarındaki düşüşün kısmen frenleyici etki yaptığını belirten Çandır, "Çekirdek enflasyonun yıllık olarak yüzde 9,66’ya ulaşması enflasyonun yılın 6'ncı ayına kadar yükselişini sürdüreceğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde TÜFE’nin aylık yüzde 1,51 yıllık ise 7,89 olarak gerçekleştiği bilgisini veren Çandır, "Enflasyon 4 aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 8'inci sırada, 4 aylık bazda 14'üncü sırada, yıllık bazda ise 20'nci bölge konumunda yer almıştır.

Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 16,4 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1,51 ile genel harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 13,73 ile ulaştırma, yüzde 13,55 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 11,85 ile de lokanta ve oteller gruplarında gerçekleşmiştir." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar