EnBW davasında Mappus için yeni ümit

Son üç seneden beri gündemden düşmeyen enerji şirketi EnBW davasında, dönemin başbakanı Stefan Mappus’u haklı çıkaracak mahiyette yeni bulgulara dikkat çekiliyor.

Google Haberlere Abone ol
EnBW davasında Mappus için yeni ümit

Son üç seneden beri gündemden düşmeyen enerji şirketi EnBW davasında, dönemin başbakanı Stefan Mappus’u haklı çıkaracak mahiyette yeni bulgulara dikkat çekiliyor. Baden-Württemberg Yeşiller ve SPD koalisyon hükümetinin göreve başladığı ilk günden bu yana araştırması titizlikte sürdürülen EnBW davasının nasıl sonuçlanacağı bilinmezken, yeni bir bilirkişi raporu, BW’nin bir önceki başbakanı Stefan Mappus için olumlu sonuçlar doğuracak yönde.

Bir İsviçreli denetleme şirketinin ortaya koyduğu araştırma raporunun sonuçlarına göre, EnBW’nin şirket hisselerinin değerlendirilmesinde hata yapıldığı iddiası, Mappus’un yakın bir zamanda aklanması için yeni bir fırsat olarak değerlendirildi.

Denetleme şirketinin raporunun ortaya koyduğu sonuca göre, EnBW’nin gerçek değerinden bir milyar Euro daha az hesaplanması söz konusu. Bu yanlış değer hesaplaması ise Mappus’u EnBW’nin geri alımında, ödediği fazla fiyata tekabül ediyor. Bu bulguların doğrulanması durumunda, eyalet hükümetinin EnBW’nin hisselerinin değerinden fazla fiyata geri alındığı gerekçesi geçersiz olacak.

Yeşiller-SPD koalisyon hükümeti şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda eski bilirkişinin raporlarına dayanarak, EnBW’nin yüzde 45’lik hisse alımında 840 milyon Euro fazla ödendiğini iddia ediyordu. Bunun için kurulan birçok araştırma komisyonunda Mappus’a EnBW hisselerini Fransız EdF şirketinden geri alımında usulsüzlük ithamında bulunulmuş ve değerinden fazla ücret ödendiği iddiasıyla suçlanarak kamuoyunda CDU büyük eleştiriler almıştı.

Şimdiye kadarki bilirkişi raporlarında ise EnBW şirketinin geri alımında ödenen miktarın 4 milyar Euro’nun altında olması gerekçesi yatıyordu. BW eyaleti ise 4,7 milyar Euro ödeyerek EnBW’nin yüzde 45’lik hisselerini almıştı. İsviçre denetleme şirketinin EnBW’nin EnF’den alınmadan önce değerlendirme raporlarında yanlışlık yapılarak, şirketin olması gereken değerinden bir milyar Euro daha az hesaplandığı bulgusu doğrulandığı takdirde, Mappus’un davası düşecek. Bu da hükümetin aleyhinde bir sonuç olarak değerlendiriliyor. CİHAN

Yorumlar