En iyi batırığı yapmak için yarıştılar

Mersin'in Silifke ilçesinde 41.'si 'Yörük yılı' sloganıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında batırık yarışması düzenlendi.Biri erkek 9 yarışmacının katılımıyla Kamu-Sen bahçesinde düzenlenen yarışma...

Google Haberlere Abone ol
En iyi batırığı yapmak için yarıştılar

Mersin'in Silifke ilçesinde 41.'si 'Yörük yılı' sloganıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında batırık yarışması düzenlendi.

Biri erkek 9 yarışmacının katılımıyla Kamu-Sen bahçesinde düzenlenen yarışma renkli görüntülere sahne oldu.

Yarışmacılar yaptığı batırıklar jüri tarafından batırığın temizliği, lezzeti ve aroması, renk ve kokusu, kıvamı, malzemenin niteliği, servis şekli dikkate alınarak değerlendirildi.

Batırık yarışmasında bazı yarışmacılar içine susam kullanırken bazıları ise yer fıstığı kullanarak lezzetli olmasını sağladı. Yöreye özel sebzelerle servis edilen batırıkta olmazsa olmazı olan nar ekşisi de lezzetiyle dikkat çekti.

Yarışmanın yanı sıra gelen konuklara batırık ikram etmek için belediye personelleri tarafından büyük leğenlerde yapılan batırıklar ikram edildi. En iyi batırık yarışmasını izlemeye gelenler batırık ziyafeti çekmiş oldu.

Yapılan batırık yarışmasının birincisi Ayşe Arslan, ikincisi Döne Tamer, üçüncüsü ise Serap Kocak-Necmiye Dölek çifti oldu. Batırık yarışmasının sponsorluğunu Gökler Emlak sahibi Cihangir Gökler ve Yel Taşımacılık Sahibi Osman Yel üstlendi. Sponsor Yel Taşımacılık birinciyi tam altın, ikinciyi yarım altın, üçüncüyü ise çeyrek altınla ödüllendirdi.

Dereceye girenlere ödüllerini Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Belediye Başkanı Mustafa Turgut verdi.

Yarışmanın sonunda bir konuşma yapan Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, batırığın ince bulgurdan yapılan sulu bir içecek olduğunu, özellikle yaz mevsimlerinde gelen konuklara her evde batırık ikram edildiğini belirtip, Silifkeliler için batırığın vazgeçilmez bir içecek olduğunu söyledi.

BATIRIĞIN YAPILIŞ

"Kavrulup havanda dövülmüş fıstık ve susam, salça, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş domates, bulgur ile derin bir kap içerisinde yumuşayıncaya kadar ovulur. Sonra üzerine su dökülerek ezilir ve sulandırılır. İçine tuz, pul biber atılıp, limon sıkılarak servis tabağına konur. Daha önce mevsimine göre başka bir kapta hazırlanan ince doğranmış salatalık, yeşil biber, yeşil soğan, marul, maydanoz, nane, patlıcan, lahana haşlaması üzerine ilave edilip servis yapılır." CİHAN

Yorumlar