Emrullah İşler: Balkan coğrafyasındaki bir çok tarihi eser tahrip olmuş

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Balkanlar'da bir çok tarihi eserin yok olduğunu, TİKA olarak kalan eserleri restore edeceklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı İşler, Point Hotel'de düzenlenen "Türkiye'nin Değişen Dış Politikası ve...

Google Haberlere Abone ol
Emrullah İşler: Balkan coğrafyasındaki bir çok tarihi eser tahrip olmuş

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Balkanlar'da bir çok tarihi eserin yok olduğunu, TİKA olarak kalan eserleri restore edeceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı İşler, Point Hotel'de düzenlenen "Türkiye'nin Değişen Dış Politikası ve Yumuşak Güç Ayağı TİKA" konulu Bab-ı Ali Toplantısı'na katıldı. İşler, Türkiye'nin, dünyanın her yerinde Türk ve İslam eserlerine sahip çıktığını belirtti. Balkan coğrafyasında ne kadar Osmanlı eseri varsa elden geçirdiklerini dile getiren Emrullah İşler, "Hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Balkan coğrafyasında çoğu eserimiz yok olmuş. Ayakta kalanları gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Her yerdeki her esere sahip çıkıyoruz. Tarım ve eğitim alanında da pek çok çalışma yapıyoruz. Kudüs'teki Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda, 2. Abdulhamit'in tahta çıkması sırasında yapılan saat kulesini de restore ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Etiyopya'daki Necaşi Türbesi'ni de yeniden düzenleyeceklerini dile getiren Başbakan Yardımcısı İşler, "Etyopya’da, Necaşi Türbesi ile Osmanlı Konsolosluk binasının restorasyonu da TİKA tarafından yapılacaktır. Hz. Peygamber (sav) döneminde Mekke’deki baskılar üzerine Habeşistan’a hicret eden ilk Müslümanlara sahip çıkan dönemin Kralı Necaşi’nin türbesi ve 15 sahabenin mezarları aslına uygun olarak restore edilecek olup bunun yanı sıra bölgenin çevre düzenlemesi yapılarak ziyaretçiler için sosyal kullanım alanları yapılacaktır. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin 1912 yılında Harar kentinde yaptığı ve bakımsızlık nedeniyle bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Muhammed Ali Köşkü olarak da bilinen konsolosluk binasının aslına uygun olarak onarımı gerçekleştirilerek ülkenin kültür varlıklarına kazandırılacaktır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar