EMO Samsun Şubesi meslek odalarına çağrı yaptı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Sinop'a kurulacak olan nükleer santral projesi ile ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası ve Tabipler Odası Samsun şubelerine, görüşlerini açıklaması yönünde çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
EMO Samsun Şubesi meslek odalarına çağrı yaptı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Sinop'a kurulacak olan nükleer santral projesi ile ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası ve Tabipler Odası Samsun şubelerine, görüşlerini açıklaması yönünde çağrı yaptı.

EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Mersin'e ve Sinop'a kurulacak olan nükleer santral projelerini eleştirdi. Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazayı hatırlatan EMO Şube Başkanı Özdağ, "Fukuşima'da dünya tarihinin en büyük nükleer felaketlerinden biri yaşandı. Bir gece içerisinde 100 kilometrelik çap içerisinde yaşayan 200 bin nüfus yer değiştirdi. Ben şunu sormak istiyorum; hükümetin Sinop'ta olabilecek bir nükleer felakete karşı B planı var mı? Bunu vatandaş olarak merak ediyorum. 'Tüp kullanılıyor, uçağa ve arabaya biniliyor, bunlarda kaza riski vardır 'denilerek bizim zekamızla algımızla alay edilmesin, kimsenin buna hakkı yok." dedi.

Kamuoyunda Türkiye'nin nükleer santral projesine sahip olması durumunda nükleer güç sahibi olacağı yönünde sempatik bir algı yaratılmaya çalışıldığını öne süren EMO Şube Başkanı Mehmet Özdağ, "Türkiye'nin 1950 yıllardan bu yana Küçükçekmece'de nükleer reaktörü var. Nükleer güç olacaksak 60 yıldır bu teknolojiye sahibiz, bunun için santral sahibi olmak gerekmezdi. Nükleerden elde edilen enerjinin ucuz ve temiz çevreci bir enerji olduğunu kimse iddia etmesin. Japonya ile yapılan yatırım anlaşmasının miktarı 20 milyar dolar civarında. Bunun neresi ucuz? Nükleer santral atıklarına Amerika ve Fransa çözüm bulamamış. Biz mi çözüm bulacağız? Neresinden tutsan elek gibi. Nükleer santralin dışa dayalı, çevre sorunlarını çözmemiş pahalı enerji üretecek olması nedeniyle önümüzdeki nesilleri tehdit edecek. Bizim torunlarımıza böyle bir dünya bırakmaya hakkımız yok." diye konuştu.

EMO olarak nükleer santral projesi ile ilgili olarak kendi uzmanlık alanlarda değerlendirmede bulunduklarının altını çizen EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, şunları kaydetti: "Ben biraz sitem ederek söyleyeceğim. Sonuçta elektrik mühendisleriyiz, nükleer enerjiye elektrik üretimi konusunda bakıyoruz. Bu memleketin Tabipler Odası, Çevre Mühendisleri Odası Samsun şubeleri var. Söz konusu odalarımızın kendi uzmanlık alanları üzerinden bir şeyler söylemeleri gerekir. Karadeniz bölgesinde ailesinde birinci kuşak kanser vakası yaşamayan bir aile var mı acaba? Çok merak ediyorum. Söz konusu odaların bunları söylemesi, çalışma yapması gereken konularda seslerini çıkarmaları, halkı aydınlatıcı meslek odası olmanın gereklerini yerine getirmelerini özellikle istirham ediyorum."

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde olağan genel kurul toplantısını yapan EMO Samsun Şubesi'nde görev dağılımı yapıldı. Yeni görevlendirme şu şekilde oluştu: Başkan Mehmet Özdağ, Başkan Yardımcısı İlker Ceylan, Yazman Murat Kardaş, Sayman Adnan Korkmaz, üyeler Aynur Agit Doğdaş, Hasan Kablan ve Tamer Bilal.


CİHAN

Yorumlar