Emniyet: Komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebilir

Bursa Emniyet Müdürlüğü, komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Emniyet: Komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebilir

Bursa Emniyet Müdürlüğü, komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebileceğini açıkladı.

Evlerden gerçekleşen hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları uyaran Bursa Emniyet Müdürlüğü, evlerde alınacak basit tedbirlerle hırsızlıkların önüne geçilebileceğini duyurdu. Komşularla işbirliği yapılarak soygunların engelleneceğinin vurgulandığı açıklamada, "Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da bir önlemdir.
Aynı zamanda yabancılara merdiven aralığında gözetlemek de bir önlemdir. Böyle kişilerle karşılaşırsanız kime gitmek istediklerini veya onlara yardımcı olup olmayacağınızı sorunuz. Şüpheli durumlarda yaptığınız gözlemlere ya da bir alarmın çalışması durumunda mümkün olduğu kadar kısa bir sürede komşunuzu arayınız ve durumu açıklamaya çalışınız. Belli bir yanlışlık sonucu alarm çalmış olabilir. Bir zanlıyı ya da şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız. Sizin dikkat edeceğiniz hususlar elbisesi boyu, saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları araçların markası elde ettiğiniz bilgileri hemen polise aktarınız." denildi.

EVİN ÖNÜNE OTURMA BANKI BIRAKMAYIN
Evin dış aydınlatmasının mümkün olduğu kadar her yeri aydınlatması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, devamlı olarak yanan bir ışık kullanılması tavsiye edildi. Herhangi bir elektronik aracın prize takılmaması için prizin içeriden kapatılabilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada şu uyarılara yer verildi: "Bu yüzden de elektrik hatları da dış duvarlardan çekilmemeli. Evinizin elektrik bağlantıları ise dışardan kolayca kesilmeyecek şekilde olmalıdır. Telefon kabloları ise dışardan bağlantı yapılmayacak şekilde olmalıdır. En iyisi yeraltından döşenen kablolardır. Polise daha çabuk ulaşabilmek için de, mutlaka evinizde ikinci bir telefon (paralel) bulundurunuz. Evinizin önüne bırakacağınız merdiven, sandık ve oturma bankları, tırmanma aracı olabilir. Bir hırsızın kullanabileceği bütün malzemeleri kilitleyebileceğiniz yerlere bağlayarak güven altına alınız. Yağmur boruları veya yıldırım önleyicileri de hırsızın tırmanmasında kolaylık sağlar. Pencereler, iteklemelere karşı ek kilitlerle kilitlenebilen kollarla veya çok sayıda kilitlerle korunabilir. Eğer cam kullanılırsa, kırılmaya müsait olmayan camlar kullanılmalı ve uçları betona girecek şekilde ayarlanmalıdır. Kesişen uçlara kaynak yapılmalıdır. İmkan varsa kırılmayan camlar kullanılmalı. Bu arada pencerelerde de bir çok kilit ya da ek kilit kullanmalıdır. Özel naylonlar ise, kısa bir süre için de olsa girişleri önlemektedir. Yapılması çok kolay ve ucuzdur." CİHAN

Yorumlar