Emniyet kemeri tokası satana ve kullanana 189 lira ceza kesilecek

Amasya İl Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin araçlarda bulunan emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için emniyet kemeri kilit ünitesine aparat takılmasını yasakladı.

Google Haberlere Abone ol
Emniyet kemeri tokası satana ve kullanana 189 lira ceza kesilecek

Amasya İl Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin araçlarda bulunan emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için emniyet kemeri kilit ünitesine aparat takılmasını yasakladı.
Amasya İl Emniyet Müdürü Cemil Bayazıt, Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında birçok vatandaşın hayatını kaybettiği, yaralandığı veya sakat kaldığı, trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranında son yıllarda azalma olsa da istenilen seviyelerde olmadığını söyledi.
Bu oranın azaltılabilmesi için alınacak tedbirlerden birinin de emniyet kemeri kullanılmasının alışkanlık haline getirilmesi olduğu belirten Bayazıt, emniyet kemeri kullanımının yaygınlaşması için Ocak 2013 tahinden itibaren “Emniyet Kemeri İle Hayata bağlanın” projesini uygulamaya koyduklarını belirtti.
“Emniyet Kemeri İle Hayata Bağlanın” projesi sayesinde emniyet kemeri kullanımı konusunda ciddi başarı elde edildiğini kaydeden Bayazıt, “Aralık ayı itibariyle İlimizde emniyet kemeri kullanma oranının yüzde 72 olduğu tespit edilmiştir. İlimizde Emniyet kemeri kullanımının tüm sürücüler tarafından bir yaşam kültürü haline getirilmesi için çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir.
Ancak ülke genelinde yapılan araştırmalarda, araçlarda bulunan emniyet kemeri hatırlatma sisteminin devre dışı bırakılması için emniyet kemeri kilit ünitesine aparat (toka) takılması suretiyle uyarı sisteminin devre dışı bırakıldığı tespit edilmiş ve bu yöntem emniyet kemeri kullanma alışkanlığının olumsuz yönde etkilendiği anlaşılmıştır.” dedi.
Can ve mal güvenliğinin riske atılmasına, yasaların ihlal edilmesine neden olan uygulamanın emniyet kemeri tokası satışı ile ilgili idari tedbirler alındığını ifade eden Bayazıt, “Amasya il sınırları içerisinde kamu düzeni ve güvenliğinin korunması amacıyla emniyet kemeri hatırlatma sisteminin devre dışı bırakılması için aparat satan iş yeri sahiplerine ve kullanan kişilere idari yaptırım uygulanması kararı yürürlüğe girmiştir.
Bu karar uyarınca emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltmak için kullanılan aparatı satan işyeri sahiplerine ve yapılan trafik denetimlerinde bu aparatı takan sürücülere 189 lira idari para cezası uygulanacaktır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar