Emniyet: 98 bin araç denetledik, lastiği kötü 5 bin araca işlem yaptık

Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların şehirlerarası otobüslerle daha güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmesini temin etmek amacıyla,13-19 ocak tarihleri arasında 41 ilin karayolu güzergahında yapılan denetimlerde 98 bin 48 aracın kontrol edildiğ.

Google Haberlere Abone ol
Emniyet: 98 bin araç denetledik, lastiği kötü 5 bin araca işlem yaptık

Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların şehirlerarası otobüslerle daha güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmesini temin etmek amacıyla,13-19 ocak tarihleri arasında 41 ilin karayolu güzergahında yapılan denetimlerde 98 bin 48 aracın kontrol edildiğini, lastik ve donanımsal eksiklik tespit edilen 5 bin 502 araca yasal işlem yapıldığını açıkladı.

Türkiye, yeni yılın ilk ayında Kayseri'de 21, Sivas'ta da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazalarıyla sarsıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, yapılan denetimleri kamuoyu ile paylaştı. Mevsim koşulları ile birlikte değişen ve zorlaşan trafik ortamında olumsuzluk ve mağduriyetlerin yaşanmaması amacıyla 16-20 Aralık 2013 tarihleri arasında 54 il merkezinde, terminallerden çıkış yapan yolcu otobüslerinde, 07-13 Aralık 2013 tarihleri arasında 40 ilde denetim yapıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, " 13-19 Ocak 2014 tarihleri arasında 41 il devlet karayolu güzergâhında trafik ekiplerimizce yapılan yoğunlaştırılmış denetimlerde 98 bin 48 araç kontrol edilmiş, bu araçlardan lastik ve donanımsal eksiklikleri uygun olmayan trafik güvenliği için olumsuzluk gösteren 5 bin 502 araç ve sürücüsüne ilgili yasalar çerçevesinde yaptırımlar uygulanmıştır. İstikrarlı bir denetim stratejisi çerçevesinde merkezden ve illerimizde bir dizi tedbirler alınarak uygulamaya konulmuştur. Durumdan kamuoyu haberdar edilmiş olmasına ve gün içerisinde muayyen saatlere göre dağıtılarak sürdürülen denetimlere rağmen kış mevsimi ile birlikte kar yağışlarının olması, yol yüzeyinin kayganlaşması, gizli buzlanma, kış lastiği kullanılmaması, yorgunluğa bağlı olarak reflekslerinin azalarak dikkatlerinin dağılması gibi nedenlerle maalesef otobüs kazalarının meydana geldiği ve bu kazaların can ve mal kaybına sebebiyet verdiği üzüntü ile görülmektedir."


EKSİKLİK TESPİT EDİLEN OTOBÜSLERİN OTOGARDAN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEYECEK

Bu tür kazaların engellenerek can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi ve önceden alınmış tedbirlere ve yapılmakta olan denetimlere ilave olarak şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin disiplin altına alınması amacıyla bir dizi uygulama başlatıldığı dile getirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şehir içi ve şehir dışı trafik kuruluşlarınca terminallerden çıkış yapan ve şehirlerarası karayolunda seyretmekte olan tüm otobüslerde mevsim koşullarına göre başta kış lastikleri, yedek şoför, takograf (şoför çalışma dinlenme süreleri, hız ihlalleri) kontrolleri olmak üzere diğer trafik kural ihlalleri iller arası trafik kuruluş ve ekipleri ile koordineli olarak denetleneceği vurgulandı. Ekipler, eksiklikleri olan otobüsler uygunluğu sağlanıncaya kadar seyahatine izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem yapacak. İller arası koordineli bir şekilde kesintisiz olarak yapılacak denetimlerin merkezden de anlık olarak takip edileceği bir sistem oluşturulduğu öğrenildi. CİHAN

Yorumlar