Emeklilik yasası Anayasa Mahkemesi'ne götürülüyor

Almanya’da Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) girişimleriyle hayata geçirilen 63 yaşında emeklilik yasası konusunda kafalar karıştı.Koalisyonun küçük ortağı SPD’nin ısrarı ve Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) desteği ile...

Google Haberlere Abone ol
Emeklilik yasası Anayasa Mahkemesi'ne götürülüyor

Almanya’da Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) girişimleriyle hayata geçirilen 63 yaşında emeklilik yasası konusunda kafalar karıştı.

Koalisyonun küçük ortağı SPD’nin ısrarı ve Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) desteği ile Federal Meclis’ten onay alan yasa 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi.

Ancak yasada uygulanan bazı istisnai durumların Alman Anayasası’na aykırılıklar teşkil ettiği ve bu nedenle de Karlsruhe’den dönebileceği iddia edildi.

Söz konusu kanun 45 yıl prim ödeyenlere 63 yaşında kesintisiz emeklilik hakkı tanıyor. Prim süresine kişinin aldığı “İşsizlik Parası I” (Harzt 4 yardım hariç tutuluyor) de dahil ediliyor.

Fakat işverenlerin girişimle yasaya konulan ayrıcalıkların yasanın bütününe zarar verdiği ve hükümetin yasada ileride değişiklik yapmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Özellikle 61 yaşına gelen çalışanlarda erken emekliliği önlemek için son iki yılda alacakları “İşsizlik Parası I” prim ödemesine dahil edilmiyor. Bunun ise kanunda baştan yer alan istisnai durumlara ilave istisna getirdiği ifade ediliyor.

Yeşiller Partisi Emeklilik Politikası Sözcüsü Markus Kurth, bu yüzden yasada revizyona gitmek gerektiğini belirtti. Süddeutsche Zeitung’a konuşan Kurth, yasanın kısa süre içinde sosyal mahkemeye ardından da Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini savundu.

Aynı şekilde Alman Emeklilik Sigortası da benzer görüşleri dile getirmiş ve yasada bazı noktaların muğlak kaldığını ve bunun da uygulamada sorunlara yol açacağını açıklamıştı. CİHAN

Yorumlar