Emekli öğretmen kökten heykeller yapıyor

Emekli öğretmen Rıza Kara’nın icra ettiği sanat ‘alışık olduğumuz’ sanat dallarından biraz farklı.

Google Haberlere Abone ol
Emekli öğretmen kökten heykeller yapıyor

Emekli öğretmen Rıza Kara’nın icra ettiği sanat ‘alışık olduğumuz’ sanat dallarından biraz farklı. O, dağ bayır dolaşarak ağaç köklerini topluyor sonra onları ‘küçük dokunuşlarla’ anlamlı birer heykele dönüştürüyor. Kara’nın yaptığı eserlerin fiyatı 5 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Gümüşhane’nin en farklı sanatçılarından biri Rıza Kara. Yapımı devam eden yollar, dağ, bayır onun çalışma alanı. Bir yerde bir ağaç kesildi mi o hemen orada bitiveriyor köklerini almak için. Sağa sola farklı şekillerde yer altına doğru uzanan köklerin bazı nesnelere benzediğini fark ettiği günden beri o kökleri toplayıp, onları bir iki ufak dokunuş ve cilayla birer sanat eserine dönüştürüyor. 2006 yılında emekli olduktan sonra bu işe merak salan Rıza Kara 13. sergisini Ankara Anatolia Alışveriş Merkezi’nde açtı. Serginin son günü 5 Şubat. Bugüne kadar 350’den fazla eser ortaya koyan Kara’nın 150 heykeli Gümüşhane’de kurulan Kök Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Yıllar önce bahçede gördüğü bir kökü dinozora benzetmiş ve o gün merak salmış. O zaman henüz hayatta olan eşi bu işten pek hazzetmemiş. Zira o çalışırken evin dört bir yanı tahta parçaları ve talaşla doluyormuş. Ancak daha sonra yaptığı heykeller tanınıp bu işten para kazanmaya da başlayınca eşi de sevmeye başlamış kocasının yaptığı işi. Her türlü ağacın kökünden yararlanıyor Rıza Kara. “Allah doğa bir güzellik vermiş. Benim yaptığım sadece onlara bakarken ‘bir şeye’ benzediği fark etmek ve bazı ufak dokunuşlarla onu anlamlı hale getirmek.” diyor. Yaptığı işin öyle kolay anlaşılmasını da istemiyor Kara. Önce görme işidir diyor ardından ekliyor: “Bazen bir heykelciği ortaya çıkarmak 6 ayımı alıyor. Bazen bir yılımı. Günde bazen 18 saat çalışıyorum.”

Türkiye’de benzer işi yapan 5-10 kişiden biri olduğunu söylüyor 64 yaşındaki Rıza Kara. Kök sanatçılığında tanınmaya başladığından beri sanat çevrelerinde de önem görmüş. Yaptığı eserler haberlere, belgesellere konu oldu. Yaptığı heykeller arasında özellikle kuş, yılan, geyik, dinozor, fil, ördek göze çarpıyor. Ardıç, çam ve meşe en çok yararlandığı ağaç kökleri. Eserlerin fiyatı ise ‘tek parça’ veya ‘çok parçalı’ olup olmamasına bağlı olarak 20 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkıyor. Ağaç kökü deyince uyarmayı da ihmal etmiyor Rıza Kara, “Bu iş için ağaç kesmeye gerek yok. Yollar açılıyor, yaşlı kurumuş ağaçlar kesiliyor. Hepsinin kökleri var. Ben bu kökleri kendi imkanlarımla toplayıp değerlendiriyorum. Ağaç kestiğim sanılmasın, üzülürüm.” CİHAN

Yorumlar