Elterngeld Plus’a Baden-Württemberg’den tam destek

2015 yılının temmuz ayından itibaren geçerli olacak Elterngeld Plus reformuna Baden-Württemberg destek verdi.

Google Haberlere Abone ol
Elterngeld Plus’a Baden-Württemberg’den tam destek

2015 yılının temmuz ayından itibaren geçerli olacak Elterngeld Plus reformuna Baden-Württemberg destek verdi. Eyaletin ekonomi bakanı Dr. Nils Schmid, Federal Hükümet’in bu inisiyatifiyle kadınların iş hayatından tamamıyla tecrit edilmesinin önemli derecede önleneceğini söyledi. Reform, işsiz aileler için dezavantajlı olduğu için eleştiri de alıyor.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig’in Elterngeld Plus reformuna Baden-Württemberg (BW) eyaletinden tam destek geldi. BW Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid yayımladığı basın bildirisinde, Elterngeld Plus’un genç ebeveynleri daha esnek kılacak bir reform mahiyetinde olduğunu ve bunun iş ve aile hayatı arasındaki uyuşmaya katkı sağlayacağını belirtti.

Federal Hükümet’in bu inisiyatifiyle kadınların iş hayatından tamamıyla tecrit edilmesinin önemli derecede önleneceğine işaret eden bakan Schmid, reformun çocuk sahibi olduktan sonra çalışmak isteyen birçok anneye iyi bir cevap olduğuna ve Elterngeld Plus’un bu açıdan bakıldığında buna katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Bir araştırmaya göre eyalette kadınların ortalama olarak erkeklerden haftada beş saat daha az çalıştıkları ortaya çıktı. Araştırmalar ayrıca, eyaletteki 18 yaş altı çocuk sahibi 308 bin annenin işsiz olduğunu ve bu işsiz annelerin yüzde ellisinden fazlasının bir işte çalışmak istediğini ortaya koyuyor.

ELTERN PLUS İLE NE DEĞİŞİYOR?

2015 yılının temmuz ayından itibaren geçerli olacak bu reform, daha çok iş piyasasını ön planda tutuyor. Buna göre şimdiye kadar annelere 14 ay boyunca ödenen Elterngeld şartlı olarak 28 aya uzatıldı. Böylelikle ebeveynlerin veli parası alabilmeleri için part-time çalışmaları gerekecek.

Yeni uygulamayla anneler 28 aylık ödemeyi bir kerede alma mecburiyetinde olmayacaklar. Halihazırdaki uygulamada anneler net gelirlerinin yüksekliğine göre 300- bin 800 Euro aylık gelir sağlayabiliyor. Eltern Plus’la ebeveynler geçerli uygulamada alabilecek miktarın sadece yarısını alabilecekler. Bu iş sahibi anneler için belki iyi olacak, ancak işsiz birçok annenin de aleyhinde bir karar olarak eleştiri de alıyor.

Daha önce de uzmanlar, federal hükümetin getirilecek yeni reformun özellikle iş piyasasındaki eksik eleman açığını kapatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirmişlerdi. CİHAN

Yorumlar