Elma için Ayaş'a 'erken uyarı sistemi' kuruldu

Elma üretiminde büyük zararlara yol açan 'elma içkurdu' ve 'elma karalekesi' mücadelesinde kullanılmak üzere Ankara Ayaş ilçesi Gökler köyüne Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Elma için Ayaş'a 'erken uyarı sistemi' kuruldu

Elma üretiminde büyük zararlara yol açan 'elma içkurdu' ve 'elma karalekesi' mücadelesinde kullanılmak üzere Ankara Ayaş ilçesi Gökler köyüne Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Elektrik ihtiyacı güneş paneli ile sağlanan sistem sayesinde hastalık ve zararlı etmenleriyle mücadele için en doğru zaman tespit edilecek.
Ankara’da ikisi Kalecik biri de Ayaş’ta olmak üzere toplam üç adet tahmin ve erken uyarı sisteminin bulunduğunu kaydeden Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, yazılı açıklamasında, mevcut sistemler sayesinde bölgedeki hava sıcaklığı, nem, yağış miktarı ve yaprak ıslaklığı gibi verilerin saatlik ortalamalarının kaydedilebildiğini, böylece hastalık ve zararlı etmenleriyle mücadele etmek için en doğru zamanın tespit edilebildiğini söyledi.
Tahmin ve erken uyarı sistemlerinin zararlı popülasyon yoğnluğunun değişmesinde etkili olan tüm faktörleri değerlendirerek ekonomik eşik düzeyini önceden tahmin etmeyi sağladığını vurgulayan Temel, “Buna göre ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar verilmekte, en uygun ilaçlama zamanı saptanmakta ve üreticiler önceden uyarılmaktadır. Böylece zararlılarla mücadelede para, enerji ve zaman tasarrufu sağlanmaktadır.” dedi.
Meyve üretiminde aşırı ilaç kullanımının kalıntı riskini artırdığını, çevre ve doğal kaynakların kirlenmesine yol açtığının altını çizen Temel şunları söyledi: “Sistem sayesinde minimum ilaç kullanımıyla standartlara uygun kaliteli ürün elde edilmekte ve böylece tarım ilacı kullanımı azaltılarak çevreye verilen zararın asgari düzeylere indirilmesi sağlanmaktadır. Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesiyle hem girdi maliyetlerinde tasarruf sağlanarak üreticilerimizin geliri artacak hem de halkımız kalıntısız ve sağlıklı meyve tüketebilecektir."
CİHAN

Yorumlar