Elinizi akan ılık suda sabunu köpürterek akan suda yıkayın

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Elinizi akan ılık suda sabunu köpürterek akan suda yıkayın

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, el yıkamanın tüyolarını anlattı. Prof.Dr. Tayar, "Ellerinizi akan ılık, suyla ıslatın, ıslak ellerinizi sabunla iyice köpürtün, ellerinizin her noktasını (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalayın." dedi.

El yıkanmasının ellerin su ve temizlik ürünü ile temasından ibaret olmadığını belirten Prof.Dr. Tayar, ev ve gıda işyerlerinde uyulması gereken kurallarını açıkladı. Tayar, şunları kaydetti: "Yapılan testler ‘yıkandığı söylenen’ ellerin yeterince temiz olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, eller uygun şekilde gösterildiği şekilde yıkanarak, hijyenik bir temizlik sağlanmalıdır. Gıda işyeri çalışanlarının elleri her zaman temiz ve bakımlı olmalı, kirletme ve çapraz bulaşmaya neden olmaması için yeteri sıklıkta temizlenip, dezenfekte edilmeli ve porsiyonlama gibi işlerde steril eldiven kullanımı yoluna gidilmelidir. Ellerde oluşabilecek yara, yanık ve kesikler renkli ve plastik bir bant ile kapatılmalıdır."

'ELLERİNİZİ YİYECEKLERLE İLGİSİ OLMAYAN LAVABOLARDA YIKAYIN'

UÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, ellerin nasıl yıkanacağını da anlattı. Tayar şu tavsiyelerde bulundu: "Ellerinizi yiyeceklerle ilgisi olmayan lavabolarda yıkayın. Kesinlikle yiyecek hazırlama evyesinde ellerinizi yıkamayın. Ellerinizi bilekleriniz de dahil olmak üzere, sabunlu suyla yıkayarak, iyice durulayın. Mümkünse tırnaklarınızı fırçalayın. Ellerinizi kâğıt havlu ya da el kurutma makinesi ile kurulayın. Duvara monteli sıvı sabun aracı sabun temini için tercih edilmeli, kalıp sabun kullanılacaksa, duvara monteli mıknatıslı sabunluk kullanılmalı. El yıkamada kullanılan sabun tercihen bir dezenfektan içermelidir. Sabunluk her boşaldığında, iyice temizlendikten sonra yeniden doldurulmalı. Çiğ yiyeceklere dokunduktan sonra asla pişmiş yiyeceklere el sürülmemelidir. Mümkün olduğu kadar yiyeceklere el sürmekten kaçınılmalı, yiyecekle temas eden hiçbir yüzeye el sürülmemelidir. Tırnaklar kısa ve temiz olmalı, oje, alyans ve mücevherat bulundurulmamalıdır. Ellerde bulunan yara kesik ve sıyrıklar mikroorganizmaların çok rahat çoğalabileceği yerlerdir. Bu nedenle, besin zehirlenmelerine neden olmamak için hemen yaralı-bereli kısma antiseptik merhem sürülmeli ve su geçirmeyen bandajla kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca bu tür sorunu olan personel söz konusu durum geçene kadar beslenme servisi ile ilgisi olmayan geri hizmetlerde çalıştırılmalıdır. Özellikle pişmiş besinlere çıplak ellerle dokunulmamalıdır. Çünkü ellerde bulunan mikroorganizmaların pişmiş besine geçmesi ile besin zehirlenmeleri oluşabilir. Pişmiş besinlerin servisi, uygun servis gereçleri ile ve mümkün olduğunca bir kullanımdan sonra atılacak şekilde olan naylon eldivenler ile yapılmalıdır."

İŞTE EL YIKAMANIN TÜYOLARI

Prof.Dr. Tayar, el yıkamanın püf noktalarını ise şöyle sıraladı: "Ellerinizi akan ılık, suyla ıslatın Islak ellerinizi sabunla iyice köpürtün . Ellerinizin her noktasını (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalayınız. Ellerinizin her noktasının sabunla iyice temizlendiğinden emin olun (en az 20 saniye). Ellerinizi yıkadıktan sonra iyice durulayın. Halka açık yerlerde kâğıt havluyla, evinizde ise kişiye özel havlularla ellerinizi iyice kurulayın. İşe başlamadan önce, temizlik yaptıktan sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, yemek yedikten sonra, sigara içtikten sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, kimyasal madde kullandıktan sonra, para alış verişinden sonra, hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra, burnunuzu temizledikten sonra ellerinizi yıkamalısınız. Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra işe başlarken, molaların önce ve sonrasında, çiğ ve pişmiş yiyeceklerle temastan sonra, saç, kulak, burun, cilt gibi temastan sonra, hapşurduktan ve öksürdükten sonra, kirli hissedildiği her zaman yıkanmalıdır." CİHAN

Yorumlar