Elektrikli araç ‘İstanbul’ rekor için yola çıktı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Ae2 Project ekibinin güneş enerjisi destekli elektrikli aracı ‘İstanbul’ görücüye çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Elektrikli araç ‘İstanbul’ rekor için yola çıktı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Ae2 Project ekibinin güneş enerjisi destekli elektrikli aracı ‘İstanbul’ görücüye çıktı. Bir önceki araçlarında elde ettikleri 1kwh (25 kuruş) elektrik ile 437 kilometre mesafe ile Türkiye rekorunu elinde bulunduran YTÜ Ae2 Project ekibi, yeni araçlarıyla 700 kilometreye kadar çıkarak yeni bir rekoru başardı.

YTÜ bünyesinde ‘Güneş Enerjili Araçlar’ üzerinde çalışma yapan Ae2 Project Ekibinin, yeni ürettiği güneş enerjili aracı ‘İstanbul’ düzenlenen törenle tanıtıldı. Ekip, dünyanın farklı üniversitelerinden çok sayıda takımın katılacağı alternatif enerji sistemli araçların mücadele ettiği Shell Eco-Maraton’a yeni araçlarıyla katılacak. YTÜ’lü genç mühendisler, son yaptıkları araçla, verimlilik ana kategorisinden, güvenliğe, tasarıma kadar pek çok alanda ödül kazanmak için yarışacak. Hollanda’nın Roterdam şehrinde 15-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Shell-EcoMarathon’da ‘prototip, akü beslemeli elektrikli araç’ kategorisinde mücadele edecek Ae2 Project ekibinin aracı törenin ardından yola çıktı.

YENİ ARAÇ TASARIM VE TEKNOLOJİSİYLE FARK ATACAK

Bir önceki araçlarıyla 1 kwh enerji ile 437 kilometre yol kat edebilen ekip, yeni araçlarında ise tasarım, teknoloji ve güvenlik alanlarında yeniliklere imza attı. Aracın ağırlığını yaklaşık 3’de 1 oranında azaltan ekibinin yeni aracının tasarımı dikkat çekti. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmayla ortaya çıkarılan yeni araçta, otomobillerde bulunan otomatik fren sisteminin yanı sıra, araç içi kablosuz iletişim sistemi ve Pit bölgesi ile aynı şekilde veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi bulunuyor.

Aracın pilotu Bumin Kağan Demir, sınırlarını zorlayarak bu projeyi ortaya koyduklarını söyledi. Birbiriyle uyumlu çalışan parçaları seçtiklerini anlatan Demir, “İnsansız hava araçlarında kullanılan malzemeleri seçtik. Bu durum ağırlığı diğer araçlarımıza göre yarı yarıya düşürdü. Bu aynı enerji ile 2 kat daha fazla mesafe kat etmemizi sağladı.” diye konuştu.

Ekip kaptanı olan Burhan Işık, 4 yıllık süreç içerisinde 4 araç yaptıklarını kaydetti. İstanbul adı verilen araçla elde ettikleri başarıların kendilerini memnun ettiğini ifade eden Işık şöyle konuştu: “Bu zamana kadar en iyi derecemiz Avrupa sekizincisi olmamızdı. Önceki aracımızla 25 kuruşa 437 kilometre yol yapabiliyorduk. Bu araçla 700 kilometre yol alabiliyoruz.” CİHAN

Yorumlar