Elektrik maliyeti yüksekliği yazın Manavgat'ta mantar üretimini zorlaştırıyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, kültür mantarı üretiminde enerji maliyetleri düşerse, bölgede üretici sayısının daha da artacağını bildirdi. Başkan Boztaş, yaz ayında Manavgat'ın havasının sıcak ve nemli...

Google Haberlere Abone ol
Elektrik maliyeti yüksekliği yazın Manavgat'ta mantar üretimini zorlaştırıyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, kültür mantarı üretiminde enerji maliyetleri düşerse, bölgede üretici sayısının daha da artacağını bildirdi. Başkan Boztaş, yaz ayında Manavgat'ın havasının sıcak ve nemli olmasının bölgede elektrik maliyetlerinin arttırmasına bağlı üretimi düşürdüğünü ifade etti.

Boztaş ve MATSO Yönetim Kurulu üyeleri Şükrü Arslan ve Halit Torun ile KOSGEB Manavgat Temsilcisi Ali El ile birlikte Manavgat'ın Çeltikçi Mahallesi'nde Hasan Şen'e ait tek kültür mantarı üretim merkezi olan tesisi ziyaret etti. Boztaş ve MATSO Yönetim Kurulu üyeleri, Çeltikçi'de kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında üretim tesisi sahibi Şen'den bilgi aldı.

Manavgat'ta kültür mantarı üretiminde üreticinin en önemli sıkıntısının elektrik maliyetlerinin yüksek olması olduğunu belirten Boztaş, enerji maliyetinin yüksek olması nedeniyle yaz sıcağında yoğun klima çalıştırılmasının giderleri arttırması bağlı üretici zor durumda bıraktığını kaydetti.

Mantar üretiminde yetiştiriciye ucuz elektrik verilmesi taraftarı olduğunu belirten Boztaş, enerji pahalılığının yazın Manavgat'ta mantar üretimini düşük seviyeye düşüreceğinden bununda markalaşmayı engelleyeceğini ifade etti. Boztaş, kültür mantarı üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi:" Şu anda ülkede en çok mantar üretimi Antalya'nın Korkuteli ilçesinde gerçekleştiriliyor. İlçe olarak bizim mantar üretiminde en büyük giderimiz enerjiye harcanıyor. Kış aylarında hava şartları uygun olurken yaz aylarında ise daha fazla enerji harcanıyor. Yaz aylarında mantar üretimi yapılamıyor. Enerji maliyetlerinin sübvanse edilmesi ya da düşürülmesi durumunda Manavgat mantar üretiminde marka haline gelir. Bu öncülüğün diğer yetiştiricilerimize de örnek olmasını diliyoruz. Kültür mantarı sadece Korkuteli değil;artık Manavgat'ta da mantar üretiliyor."

Mantarın ruletli ve nemli ortamlarda daha kolay yetiştiğini vurgulayan Boztaş, ilçede nem rutubetin yüksek olması sebebiyle Manavgat'ta üretilen mantarın daha kaliteli olduğunu savundu.

Tesis sahibi Hasan Şen, Çeltikçi'deki bin 800 metrekare kapalı alanda 7 ay çalışarak yıllık 150 ton mantar üretimi yaptıklarını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar