Elbistan Ovası’nda verimlilik beklentinin de altında

Yaşanan kuraklık felaketi sonrası, susuz kalan tarlalarda beklentinin de altında hasat yapıldı. Her yıl hububat sezonunu 200 bin ton rekolte ile kapatan Elbistan Ovası’nda kuraklığın, tarlada verimi yüzde 50 oranında azaltacağını düşünülüyordu...

Google Haberlere Abone ol
Elbistan Ovası’nda verimlilik beklentinin de altında

Yaşanan kuraklık felaketi sonrası, susuz kalan tarlalarda beklentinin de altında hasat yapıldı. Her yıl hububat sezonunu 200 bin ton rekolte ile kapatan Elbistan Ovası’nda kuraklığın, tarlada verimi yüzde 50 oranında azaltacağını düşünülüyordu ancak biçerdöverler beklentilerinde altında buğday hasat ediyor.

Yağışların olmayışı tarlada çimlenmenin önünü kesti. Nisan-Mayıs aylarında kayısıyı soğuk hava vurdu. Tarımsal üretici darbe üstüne darbe gördü. Elbistan Ovası, normal bir dönemde hububat alanında yaklaşık 200 bin ton rekolte elde ederken, yaşanan kuraklıktan dolayı bu rakamın yüzde 50 oranında azalacağı düşünülüyordu. Tahminler bu yöndeydi ancak bu oranın da altına indiği gözlemleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi hububat için fiyat açıklamazken, çiftçi ürününü tüccara satmak için harekete geçti.

Elbistan Ovası'nın hububat verimliliğini gösteren en önemli unsurlardan biri olan Zahire Pazarı’nda ki hareketlilik bu yıl yerini sessizliğe bıraktı. Zahire Pazarı esnafı, birçok kişinin buğday stoku yaptığını ifade etti. Esnaflar, “Geçen yıllarda gün içerisinde en az 5 kamyon ürünü farklı illere satmak için götürürdük. Şimdi pazara gelen ürün azaldı. Çiftçiler geriye kalan ürünlerini satmak için geliyor ama beklentilerin çok altında oranlarda ürün geliyor. Kuraklığın yüzde 50 oranında etkileyeceği düşünüyordu. Gelen ürüne bakınca bu oranın çok iyimser olduğu gördük. Verimlik beklentilerin de altında kaldı.” dediler.

Çiftçiler ise memnuniyetsizliklerini dile getirirken, tarlaya giren biçerdöverlerin boş döndüklerini aktardılar. CİHAN

Yorumlar