'El Kaide küçük guruplara ayrılıyor, takibi zorlaşacak'

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Şeniz Bilgi, El Kaide terör örgütünün Usame Bin Ladin'in ölümün ardından, küçük guruplara ayrıldığını, bu nedenle istihbarat kurumları tarafından takibinin zorlaştığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
'El Kaide küçük guruplara ayrılıyor, takibi zorlaşacak'

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Şeniz Bilgi, El Kaide terör örgütünün Usame Bin Ladin'in ölümün ardından, küçük guruplara ayrıldığını, bu nedenle istihbarat kurumları tarafından takibinin zorlaştığını belirtti. Şeniz, ayrıca El Kaide'nin yerel halkın güvenini kazanmak için Teletabi oyuncağı dağıttığını ifade etti.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Polis Akademisi, Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından organize edilen 5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesi Susesi Otel'de devam ediyor. Bu yılki konusu 'Stratejik Güvenlik Yaklaşımları' olarak belirlen program iki gün sürecek. Programa 38 farklı ülkeden temsilci katılıyor. Program kapsamında 'Ortadoğu ve Afrika'daki Dönüşümlerin Bölgesel Dinamiklere Etkileri' konu başlıklı panel düzenlendi. Panelde, 'Yeni El-Kaide'nin Analizi: Adım Adım Taktikler, Ufak Ufak Tehlikeler ve Ufuktaki İstihbarat Zorlukları' konu başlıklı sunum yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Şeniz Bilgi, terör örgütü El Kaide'nin değişim sürecini anlattı.

Usame Bin Ladin'in ölümünün ardından örgütün değişime başladığını belirten Bilgi, Ladin'in para kaynağı olduğunu, ve ölümün ardından yetim kaldığını kaydetti. Bu süreçten sonra saldırı sayılarının azaldığını belirten Bilgi, küçük gurupların oluştuğunu, bunlarında kendi başlarına hareket ettiğini ifade etti. Lider değişikliğinin ardından yeni taktik ve stratejilerin uygulanması için zaman gerektiğini söyleyen Bilgi şöyle konuştu: "Bu taktiklerin değişmesinden Arap Baharı da etkiliydi. El Kaide'nin istediği sonuçlar çıkmadı. Çünkü Arap Baharı özgürlüğe önem verdi. 2011'de Suriye'de de Arap Baharı oldu, ama istenilen sonuçlar alınmadı, iç savaş çıktı. Ülkede çeşitli kurumlar Esed rejimini devirmek için birlikte çalıştı. Kurum Esed rejimini devirmeye ve şeriat yönetiminde bir ülke kurmak isterken, El Nusra cephesi de El Kaide'nin bir kolu olarak çalışmaya başladı. Suriye'deki durumdan faydalanmaya başladı. Ortak hedefe yöneltilen çalışmaları Suriye topraklarında terörist yetişmeleri kolay olacaktı, ama olmadı. Yeni taktiklere ihtiyaç vardı. Küçük El Kaide'lerin ortaya çıkması hızlı bir şekilde gerçekleşti. Ladin döneminden sonra El Kaide boyut olarak küçüldü."

Küçük El Kaide guruplarının hızlı bir şekilde ortaya çıktığını vurgulayan Bilgi, örgütün buna bağlı olarak yeni taktikler ve stratejiler geliştirildiğini kaydetti. İstihbarat kurumları açısından ortaya çıkabilecek zorluklara da değinen Bilgi, "Küçük el Kaide yapılanmaları her yerde farklı yerlerde operasyon düzenlemek için daha fazla işbirliği ve daha fazla bilgi toplamak gerekecek. Daha fazla veri toplanması ve istihbarat çalışması gerekecek. Bu da sivil faaliyetlerin artması gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda özellikle zor bir çalışma olduğunu aklımızda tutmamız gerekiyor. Gelecekte istihbarat birimleri için zorluk çıkarabilir. Çünkü çok sayıda farklı kaynakları, küçük El Kaide'lere yerleştirmek zor olabilir. Diğer bir zorluk da saldırıların küçülmüş olması. İstihbarat çalışanları küçük yan olayları ve ülke içinden yetişmiş olan teröristlerin yönetilmesi ve izlenmesi gerekecek." dedi.

Bilgi, sonuç olarak El Kaide'nin yeni adım adım taktikler oluşturduğunu, bunlarla küçük tehditler ortaya koyduğunu, istihbarat birimlerinin de bu küçük saldırıların büyük sorunlara yol açabileceğini düşünmüş olduğunu ifade etti.

"TELETABİ OYUNCAKLARIYLA DESTEK KAZANMAYA ÇALIŞIYORLAR"

El Kaide'nin yeni sürecinde değişik bir strateji olarak Teletabi oyuncağı dağıttığından bahseden Bilgi, "Ancak gerçekten El Kaide bu oyuncakları niye kullanıyor, yerel insanların desteğini kazanmak için. Oyuncak dağıtmak bir taktik olarak görülmese de bir etkisi var. Çünkü örgütün hedefi insanların kendilerine ilgi duymasını sağlamak ve kendi inançları ile El Kaide’nin inançlarının aynı olduğunu göstermek. Bunu modern hayatın getirdiği kolaylıklarla gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu tabi bu bölgeyi ele geçirmek için yeteri değil. El Kaide bu stratejiyle akılları ve kalpleri kazanma adını verdiğimiz bir taktik." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar