El-Ezher'den 'İslamofobi'yi Biz Ellerimizle Oluşturduk' İtirafı

Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi düzenlediği panelde, 'İslamofobi'yi biz ellerimizle oluşturduk' diyerek ilk kez kendini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
El-Ezher'den 'İslamofobi'yi Biz Ellerimizle Oluşturduk' İtirafı

Dünya'nın en mühim dini otoriteleri içerisinde gösterilen Mısır'daki El-Ezher, 'İslam Söyleminde Yenilik' ismi altında düzenlediği hususi panelde, 'İslamofobi'yi biz ellerimizle oluşturduk' diyerek kendini eleştirdi. İslam dinine mensup gençlere sahip çıkamadıklarından yakınan meşhur akademisyenler, 'fetvaları hata verdikleri ve Batı'yı iyi anlayamadıkları' itirafında bulundu. Bin sene evvela kurulan üniversitedeki dünyaca meşhur Ezher profesörleri, dünyaya İslam'ı anlatmada yepyeni çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.

İLK KEZ ÖZELEŞTİRİ YAPTILAR

İslam dünyasında modernleşmeden ziyade gelenekçi bir çizgiye sahip bulunduğu savunulan El-Ezher Üniversitesi ilk kere özeleştiri yaptı. Kahire'deki Ezher kampüsünde bulunan İslam Üniversiteler Birliği merkezinde gerçekleştirilen panele, Birlik Başkanı Cafer İyed Selam, El-Ezher Rektörü Abdulhay Azzeb ve ülkenin önde gelen profesörleri katıldı. El- Ezher Rektörü Azzeb, 'İslamofobi'yi biz kendi ellerimizle oluşturduk.' çıkışı yaparak son çağda hem teknolojik ve hem de sosyal bölgede meydana gelen gelişmelerin gerisinde kaldıklarını itiraf ettiğini söyledi.

'İSLAM DÜNYASINDA GENÇLERİ TERÖR YAPILARINA KENDİ ELİMİZLE İTTİK'

Rektör Azzeb, bir vakayı meydana getiren sosyal, tıp, ticari ve değişik yönleri araştırılmadan 'helal' yada 'haram' fetvası verdiklerini söyledi. Azzeb, bu problemin kendilerinin düştüğü en kocaman çıkmazlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Olayları yorumlarken, 'Zamanın aklını dinlemediklerini', kişilerin bakış açılarını dikkate almadıklarını aktaran Rektör Azzeb, 'İslam dünyasında bilhassa gençleri, IŞİD benzeri terör yapılarına kendi ellerimizle ittik.' ifadesini kullandı. El-Ezher Rektörü Azzeb, bu durumun ise Batı'da 'İslamofobi'yi oluşturduğunu kaydetti.

BATIYA İSLAMI DOĞRU ANLATABİLMEK İÇİN ARAŞTIRMA YAPILMALI

Konuşmasının devamında Azzeb, Peygamber Efendimiz'in (sas) Medine'de Hıristiyan ve Yahudiler hatta dine inanmayanlarla beraber mutluluk içerisinde yaşadıklarını, yalnızca ticaret değil sosyal ve sıhhat benzeri oldukça çok bölgede da müşterek devinim ettiklerini aktardı.

Rektör Azzeb ayrıca, Efendimiz'in (sas) Hıristiyan ve Yahudilere 'kafir' demediğinin altını çizdi. 'Günümüzdeki en kocaman problemin, kendilerinin, sulh dini bulunan İslamı bireylere düz anlatamadıkları olduğu' tespitinde bulunan Rektör, yeni bir devre girdiklerini belirterek Batı'da İslam'ın menfi bir biçimde anılmasının sebeplerini ciddi araştıracaklarını ve derhal akabinde de kimlerle İslamı anlatacaklarını iyi bir tyükselişmanın sonunda ortaya koyacaklarını söyledi.

'AHKÂM KESİP FETVA VERDİK; AMA NE DİNİMİZİ BİLDİK NE DE SOSYAL GELİŞMELERE BAKTIK'

Toplantıda söz saha panelistlerden Ezher Profesörü Kemal Beriga ise kendisi başta olmak üzere üniversitede çalışan öğretim üyelerine eleştirdi. Profesör Beriga, 'Her cübbe ve fes takan hoca dini konularda söz söyleyecek ünite mi oluyor? Hayır. Televizyon ve radyolarda İslam ile alakalı ahkam kesenler o işin ehli mi? Hayır. Soruyorum kaçımız (ilahiyat hocaları) dinimizi derinlemesine biliyoruz, ahkam kesip fetva vermesini biliyoruz! 'Ama tıp ne diyor, sosyal gelişmeler ne diyor?' yani dünyaya yüzde yüz kapalı bir vaziyette konuşuyoruz.' ifadelerini kullanarak öz eleştiride bulundu.

Beriga bununla beraber televizyon ve radyoların bir çoğunun, İslam'ı ifade etmek için değil; reyting derecelerini artırmak için savaş ettiğini de savundu.

EZHER İLK DEFA KENDİNİ ELEŞTİRDİ; ÇOĞU DİN ADAMI İKİNCİ BİR DİL BİLMİYOR

Ezher'in kendisini eleştiren bir toplantıyı uyum etmesi tarihinde bir ilk olma niteliği taşıyor.

Toplantıda konuşan öteki bir Prof. Dr. Nebil el-Semaludy ise Ezher'deki çoğu din adamının ikinci bir dili olmamasından yakındı. Dil öğrenmemenin nedenini de şimdiye kadar Batı'yı açıya gayretinin olmamasına bağlayan El-Semaludy, bunun hanelerine 'eksi' puan şekilde yazıldığını üzülerek anlatım ettiğini söyledi.

EZHER, TERÖR ÖRGÜTLERİNİN BATI'DA 'EHLİ SÜNNET' GİBİ YANSITILMASINDAN RAHATSIZ

Toplantıda El-Ezher Üniversitesi'nin, son zamanlarda başta IŞİD olmak üzere öteki terör örgütlerinin de Batı'da 'Ehli Sünnet' benzeri yansıtılmasından aşırı keyifsiz bulunduğu aktarıldı. Dünyaca meşhur El-Ezher akademisyenleri, bu vaziyetten menfaatlerini mesul tutmaları gerektiğinde düşünce birliği yaptı.

Konuşulanlar çerçevesinde dini yorumlamada ve İslam'ı dünyaya anlatmada kocaman bir değişimin yapılması gerektiğinin altını çizen akademisyenler, ilk çalışmaların üniversitede yapılmasının mühim ve kayda kıymet bir büyüme olduğunu vurguladı.

Genellikle yeniliklere kapalı benzeri görünen bin yıllık El-Ezher Üniversitesi'nin, bu programla gelecekte değişik adımlar atacağının işaretini vermiş bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar