El emeği sepetler alıcısını bekliyor

Havaların ısınmasıyla canlanan Ünye pazarı çeşitli ürünlerle alıcısının beğenisine sunuluyor. Bunlardan biri de Ünye’de fındık ve çeşitli meyve ve sebzelerin toplanmasında kullanılan el emeği göz nuru sepetler.Büyüklüklerine göre...

Google Haberlere Abone ol
El emeği sepetler alıcısını bekliyor

Havaların ısınmasıyla canlanan Ünye pazarı çeşitli ürünlerle alıcısının beğenisine sunuluyor. Bunlardan biri de Ünye’de fındık ve çeşitli meyve ve sebzelerin toplanmasında kullanılan el emeği göz nuru sepetler.

Büyüklüklerine göre farklı işçiliği olan sepetler, hey, gıdık olarak da adlandırılıyor. Ünye pazarında bu işle uğraşan Hasan İlikoğlu (62), İnkur’da hazırladığı sepetleri Ünye’de satışa sunduğunu ve geçimini bundan sağladığını söyledi. Yaşanan don olayı nedeniyle işlerinin iyi olmadığını belirten İlikoğlu, “El emeği baba mesleği, sepetçilik çok eski zamanlara dayanıyor fakat günümüzde son dönemlerini yaşamakta, bense bu mesleği hala devam ettiriyorum.” dedi.

İlikoğlu sepet yapımını şöyle anlattı: “Sepet yapımı meziyetli iştir. Önce yaş ham fındık veya kestane fidanları toplanmalıdır. Özü bıçakla tek tek kesilir ateşte kavrulur ve çıkarılır. Çıkan yongalardan fazlalıklar alındıktan sonra örmeye başlanır. Ben bir sepeti 2 günde hazırlayabiliyorum” dedi.

Sepetler 20 TL, heyler ise 50-60 TL satılıyor.

CİHAN

Yorumlar