Ekrem Pakdemirli: Adliyede delil, siyasette karine önemli, bakanlar ayrılmalı

Anavatan Partisi (ANAP) hükümetlerinde Turgut Özal’ın başbakan yardımcılığını yapan ve sağ kolu olarak bilinen Ekrem Pakdemirli, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını içeren üç soruşturmayı değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ekrem Pakdemirli: Adliyede delil, siyasette karine önemli, bakanlar ayrılmalı

Anavatan Partisi (ANAP) hükümetlerinde Turgut Özal’ın başbakan yardımcılığını yapan ve sağ kolu olarak bilinen Ekrem Pakdemirli, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını içeren üç soruşturmayı değerlendirdi. Siyasette karinenin, adliyede ise delilin gerekli olduğunu belirten Pakdemirli, “İddialar delillendirilebiliyorsa oğlanlar suçludur yargı önünde. Delillendirilemiyorsa oğlanlar töhmet altındadır ama babalar karineyle suçlu durumdadır.” dedi. Söz konusu bakanların görevlerini bırakarak bağımsız bir soruşturmaya yardımcı olmaları gerektiğini, siyasette, "Ben temizim, bizim oğlan bir şeyler yapmış." denemeyeceğini, siyasetçinin çocuğundan da sorumlu olduğunu kaydetti.

Ekrem Pakdemirli, “Hukuk sistemlerinde çocuk suçludur, babaya suç isnat edilemez, baba suçludur, çocuğa suç isnat edilemez. Suçlar ferdidir ve hüküm verilinceye kadar suçsuzluğu kabul edilir. Çocuk suçsuz, baba da suçsuz ama siyasette karine önemlidir.” şeklinde konuştu. Ortada bir pislik bulunduğunu ifade ederek, “Biz galiba hedef şaşırıyoruz. 'ABD şundan dolayı yaptı, Halk Bankası’na bundan dolayı kızdılar, işte ondan bankayı zayıflatmak istiyorlar'; bunların hepsi doğru olabilir veya hiç de alâkası olmayabilir. Önemli olan siyasette bu para, bu kasalar, bu para sayma makinelerinin sahipleri. Ben bu pislik için bir açıklama beklerdim ki 4,5 milyon doların, işte neyse ayakkabı kutusunun içinden çıktığında birisi haykırsın, ‘Bu para bizim değil. Bu parayı kim monte etti buraya?’ diye. Ben beklerdim ki yatak odası veya ev hali gösteriliyor, orada kasalar var, işte para desteleri var. Birisi haykırsın, ‘Kim, hangi alçak bunu monte etti buraya?’ diye ama bu söylenmediğine göre burada bir pislik var.” dedi.

'SİYASETEN HEMEN GÖREVDEN AYRILMALILAR'

Yargının konuyu inceleyeceğini ifade eden Pakdemirli, “Bu pisliğin gereğini tabii ki yargı yapacak ama siyaseten, hemen ilgili olanların işten el çektirilmesidir. İşten iki türlü el çektirilir. Bir, Başbakan, ‘Arkadaşlar, şu iş selamete çıkana kadar görevlerinize gelmeyin, ayrılın.’ der. Başbakan bunu söylemiyorsa ilgili bakanlar, ‘Arkadaş, biz kamuoyunda töhmet altındayız. Biz ayrılırız, biz aklanırız, nasıl olsa çocuklarımız da aklanacak, bir problem kalmayacak, o zaman tekrar omuz omuza çalışırız.’ demeleri. Siyasette karine önemlidir. Biz bunun çok büyük acısını çektik. 1991’de seçimlere gidiyorduk. Süleyman Demirel, boş bir dosyayı sallardı gittiği her yere, ‘Bunların hesabını soracağız, şöyle yapacağız, böyle yapacağız.’ diyordu. Biz de çıkıp diyorduk ki, 'Ya arkadaş o dosyayı sallayacağına bir nüshasını ver savcıya, savcı gereğini yapsın.' Yok, 'Savcılar yok eder.' diyordu. Basın toplantısıyla açıkla dedik, ona da yanaşmadı. Bakın bu iftira dahi bizim seçim hamlemizde etkisini gösterdi. Yüzde 28-29 seviyesinde olan oyumuz, yüzde 24’e geriledi. Burada böyle değil. Burada resimler var, para desteleri var, konuşmalar var. Hadi konuşmalar montajdı, bilmem neydi. Türkiye’de her türlü komploya evet diyorum. Türkiye burası ama para nereden? Para niye burada duruyor? Bu efendim bir bakanın çocuğuyla bu işadamı nasıl içli dışlı oluyor? Mektep arkadaşı değil, bir şey değil. Onun işi başka, bunun işi başka.” şeklinde konuştu.

'BAŞBAKAN GÖREVDEN ALMAK İÇİN GEÇ KALDI'

Pakdemirli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturmada adı geçen bakanları bir an önce görevden alması gerektiğini savunarak, “Bana göre dört gün oldu çok geç kaldı. Zamanında rahmetli Turgut Özal da böyle bir şey oldu, 24 saat içinde görevine son verildi, mahkemeye verildi. Dört gün ben baktım baktım, sonra karar verdim. Bana göre bir gecikme olur. Benim çağrım şu; Sayın Başbakan dosyaları almalı, A’dan Z’ye kadar kendisi okumalı ve kamuoyunu, kendi partisini rahatlatmalıdır. Kendi partisinde bana göre büyük sıkıntı var. Siyaset bunu kaldırmıyor, ‘Ben temizim, bizim oğlan bir şeyler yapmış.’ diyemiyorsunuz siyasette. Onun yaptığından sorumlusunuz.” dedi. CİHAN

Yorumlar