Ekrem Dumanlı: Maşeri vicdan yaralandığı için buraya geldim

Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, sahur vakti operasyonunda gözaltına alınan polislerin yakınlarını adliyede ziyaret etti. Geçmiş olsun dileklerini ileten Dumanlı, "Şimdi başta Sayın Başbakan olmak üzere, Adalet Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Ekrem Dumanlı: Maşeri vicdan yaralandığı için buraya geldim

Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, sahur vakti operasyonunda gözaltına alınan polislerin yakınlarını adliyede ziyaret etti. Geçmiş olsun dileklerini ileten Dumanlı, "Şimdi başta Sayın Başbakan olmak üzere, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olmak üzere ve elini vicdanına koyan, yıllardan beri 'üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü' diye nutuk atanlara maşeri vicdanın yaralandığını söylemek için geldim." dedi.

Sahur vakti düzenlenen operasyonla gözaltına alınan polislerden 92'si bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Polis yakınları ve vatandaşlar da sabah saatlerinden itibaren adliyeye akın etti. Bazı milletvekili, yazar ve akademisyenler de polis ailelerini yalnız bırakmadı. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da adliyeye gelerek aileleri ziyaret edip açıklamada bulundu. Hukukun önemli bir eşikten geçtiğine vurgu yapan Dumanlı, "Bu ülkede siyasetçiler yıllardan beri 'üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü' diye nutuk atıyorlar. Bunu bir kaç gündür yapılan muameleleri görerek vicdanen rahatsız olduğumdan dolayı ben de buraya kadar geldim. Üstünlerin hukuku mu hukukun üstlüğü mü? Buradan bu insanların yanından sormak istiyorum. Önce bir mahkeme kuracaksınız, bir kanun çıkaracaksınız sonra çıkardığınız kanun var olmayan bir davaya mesnet olacak. Olmayan bir mahkemenin üzerinden yeni bir mahkeme kurduktan sonra -ki- bunlar devrim kanunlarında ancak böyle olabilir. İstiklal Mahkemesi gibi hukuk tanımayan, kanun tanımayan, nizam tanımayan adalet tanımayan, üstünlerin hukukuyla, emirle ve talimatla insanlara ceza veren mahkemeler de olabilir. Önce böyle bir mahkeme kuracaksın sonra o mahkemeye bilinen ve seçilmiş 10 küsur bin insanın arasından bilinen ve seçilmiş hakimleri ve savcıları atayacaksın, sonra sahur vakti baskın yapacaksın, insanların sahur yapmasına bile müsaade etmeyeceksin, sonra yıllarca devlet vazifesi yapmış insanlara kelepçe takacaksın. Onları annelerinin, babalarının, yavrularının yanından en azılı katillermiş gibi alıp gideceksin sonra da sonradan yapılmış bir mahkemede, sonradan atanmış insanların adalet duygusuna teslim edeceksin. Öyle bir sistem ki sonradan atanmış insanlar yakalama, göz altı ve tutuklama kararı verecek. İtirazınız olursa yine sonradan atanmış insanlara itiraz edebileceksiniz." ifadelerini kullandı.

'EY HAKİMLER, EY SAVCILAR; ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN ADALETLE HÜKMEDİN'

Ekrem Dumanlı, Başbakan Erdoğan ve Bakan Bozdağ'a seslenerek, "Elini vicdanına koyan, yıllardan beri 'üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü' diye nutuk atanlara buradan mahşeri vicdanın yaralandığını söylemek için geldim. Bir de şöyle bir şey uyduruyorlar; 'Zaman gazetesi başta olmak üzere neden bu insanlara bu kadar sahip çıkılıyor?' Önce şunu belirtmek lazım; yüz küsur emniyet mensubunu alıyorsunuz ve anlına 'paralel' diye bir yafta yapıştırıyorsunuz. Önce bunun hesabını verin. Bu insanların paralel olduğuna dair, bu insanların herhangi bir cemaate mensup olduğuna dair ne biliyorsunuz? Elinizde hangi somut şeyler var? İnsanları önce yaftalayıp sonra cezalandırmaya kalkarsanız bunun adı despotluktur, bunun adı diktatöryadır, bunun adı hukuksuzluktur. Ben inanıyorum ki burada gözaltına alınan insanların, yapılırken de hukukuna tecavüz edilen insanların arasında her fikirden, her düşünceden, her inançtan emniyet mensubu vardır. Ama o insanları dar bir çerçeveye sıkıştırarak, o insanların alınlarına bir yafta koyarak en baştan suçluymuş gibi muamele ederek insanlar hakkında hukuk dışı işler yapılıyor. Hukuk maalesef çok çetin bir sınavdan geçmektedir. Bu sınav içinde yer alan hakimlere savcılara sesleniyorum; yıllardan beri bu ülkenin başbakanı, yıllardan beri bu ülkenin siyasetçileri hukukun üstünlüğü esastır, üstünlerin hukuku esas değildir diyorsa, ey hakimler, ey savcılar; Elinizi vicdanınıza koyun üstünlerin buyruklarıyla değil emirleriyle değil talimatlarıyla değil adaletle hükmedin." şeklinde konuştu.

"Eğer adaletle hükmetmezseniz bilin ki bu insanları, yaralı vicdanları, Türkiye'deki bütün yaralı vicdanlar mutlaka bunu hukuk karşısında sizin önünüze koyacaktır." diyen Dumanlı, şöyle devam etti: "Adalet mülkün temelidir deniyor. Evet adalet mülkün temelidir ama herkes için temelidir. Eğer şu mübarek Ramazan gününde Kadir Gecesi demeden, oruç demeden, sahur demeden, iftar demeden bu memleketin yetiştirdiği çok kıymetli insanları önce yaftalamak...

Basın mensupları size de söylüyorum. Günlerdir televizyon seyrediyorum; 'paralel operasyon' diye haber veriyorsunuz. Nereden biliyorsunuz bu insanların paralel olduğunu. Hasseten siyasetçilere sesleniyorum; Adalet dediğiniz zaman herkes için adalet. Eğer adalet bir emrin bir buyruğun yörüngesine girmiş ise talimatla insanlar gözaltına alınıyorsa, listeler oluşturuluyorsa, haklarında bir kısım tahkikatlar yapılıyorsa insanların adalete duyduğu güven sarsılır. Bunu sarsmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu ramazan günde Allah için bayramı milletimize zehir etmeyin. Hakkaniyetten ve adaletten ayrılmayın.Burada birde anne ve babalara sesleniyorum. Sizde büyük bir mücadele veriyorsunuz. Allah sşze sabır versin. Çok yiğit evlatlar doğurmuşsunuz. Allah sizi başımızdan eksik etmesin."

Bu arada, adliye önünde bekleyen vatandaşlar da Dumanlı'ya alkışlarla destek verdi. CİHAN

Yorumlar