Ekolojik okur yazar kurslarıyla toplumda doğa bilinci yaygınlaştırılacak

Antalya ve ilçelerinde 'Ekolojik okur-yazar' eğitimleriyle toplumda doğa bilincinin geliştirilmesi hedeflendiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Ekolojik okur yazar kurslarıyla toplumda doğa bilinci yaygınlaştırılacak

Antalya ve ilçelerinde 'Ekolojik okur-yazar' eğitimleriyle toplumda doğa bilincinin geliştirilmesi hedeflendiği bildirildi.

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora, yaptığı açıklamada, bireylerde doğa bilincini oluşturma, doğanın kanunlarını öğretme ve bu doğrultuda doğayla iletişim kurma için ekolojik okur yazar kursunun açıldığını söyledi. Kurs açımı için 19 ocak 2011'de Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Hizmet İçi Eğitim Başkanlığı ve TEMA arasında imzalanan bir protokol gereği uygulamaya koyulduğunu belirten Malbora, yapılan protokol gereği eğitimin süresiz olduğunu kaydetti.

Hedefin 4 yılda 81 ilde 400 öğretmen yetiştirmek olduğunu belirten Malbora, MEB Hizmet İçi Eğitim Başkanlığı ve TEMA arasında imzalanan protokol gereği Antalya ve ilçeleri dahilinde bu seminere bir öğretmenin katıldığını ifade etti. Antalya ve ilçeleri içinde tek kurs verecek yetkili öğretmenin Manavgat Sarılar Zeki Vargün İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Zeynep Aras'ın olduğunun altını çizen Malbora, ilk kursun Alanya'da 134 öğretmene verdiğini önümüzdeki günlerde program dahilinde Gazipaşa, Kumluca, Korkuteli, Finike, Manavgat, Gündoğmuş ve Antalya'da devam edeceğini söyledi.

Malbora, "Ekolojik okuryazarlık doğaya yönelik bilgi, beceri, tutum, değer ve anlayış sergilemek olarak tanımlanabilir. Doğa ve doğa olaylarına yönelik eleştirel düşünceler üreten, bu doğrultuda araştırma yapan ekolojik okuryazar, çevre bilimi ile ilgili verilere ulaşır, bu verileri kullanır ve yeni bilgiler üretir. Kurs sonunda katılımcılara belge verilecektir. Kursta tek yetkili öğretmen Zeynep Aras. İlk seminer Alanya Barbaroz Azakoğlu Ortaokulu'nda 134 öğretmene verildi. Ekolojik okuryazarlık eğitimlerimiz sürdürülecek. Seminerde; ekolojik okuryazarlık, ekolojinin temel ilkeleri, toprak ve toprak sorunları, Türkiye doğası, ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği, toprak etiği, su ve ekolojik okur yazarlık gibi konular ele alınıyor." ifadesini kullandı.

Ekoloji okur yazarlığının 'Yeryüzünde hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamak ya da doğaya yönelik bilgi, beceri, tutum, değer ve anlayış sergilemesi' olarak tanımlanabildiğini aktaran Malbora, ekoloji okur yazarlığı eğitimini alan birey, doğa ve doğa olaylarına eleştirel bakabilen, sorunların çözümüne yönelik fikirler geliştirebilen ve bu doğrultuda araştırma ve sorgulama yapabilen bireyler olduğunu kaydetti. Malbora sözlerini şöyle tamamladı: "Ekoloji okur yazarlığı bireyde doğa bilincinin oluşmasını, doğanın ilkelerini öğrenmesini ve doğayla iletişim kurmasını sağlar. Birey çevre sorunlarına karşı duyarlı olur ve çözümler arar." CİHAN

Yorumlar