Ekolog Kiziroğlu: Antalya kitle turizminde doyuma ulaştı, eko turizme yönelmeli

Türkiye'nin ilk ekoloğu emekli Hacattepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İlhami Kiziroğlu, Antalya'nın kitle turizminde doyma noktasına geldiğini eko turizmin önü açılmazsa sıkıntıların yaşanabileceğini bildirdi.520 bin yatak kapasitesiyle...

Google Haberlere Abone ol
Ekolog Kiziroğlu: Antalya kitle turizminde doyuma ulaştı, eko turizme yönelmeli

Türkiye'nin ilk ekoloğu emekli Hacattepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İlhami Kiziroğlu, Antalya'nın kitle turizminde doyma noktasına geldiğini eko turizmin önü açılmazsa sıkıntıların yaşanabileceğini bildirdi.

520 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'ye gelen turistin üçte birinin ağırlayan Antalya'nın kitle turizminde ulaşacağı en son noktaya ulaştığını bildiren ekolog Kiziroğlu, dünyada son yıllarda seyahat etme konseptinin deniz, kum ve güneş turizminden doğayı tanıma, doğal güzellikleri yerinde görme, doğal hayatın içinde olmaya kaydığını söyledi.

Eko turizm çalışmalarıyla ilgili Cihan'na açıklamada bulunan Kiziroğlu, Antalya'nın kitle turizminde olduğu gibi eko turizminde de en güçlü turizm destinasyona sahip olduğunu ifade etti. Son zamanlarda 'Sürdürülebilir turizm' tabirini içi boş ve gereksiz gördüğünü belirten Kiziroğlu, çevre ve doğal varlıklar korunmada nasıl bir sürdürülebilir turizm yapılacağını anlamaktan zorluk çektiğini kaydetti.

Eko turizminin bir ayağını da kültürün oluşturduğunu belirten Kiziroğlu, deniz,kum ve güneş turizmi kapsamında Antalya'ya tatile gelen turistler bir hafta 10 gün kaldıktan sonra havalimanından otele, otelden deniz, havuza girme ve ardından ülkesine dönen bir turistin 'Bizi biz yapan değerlerimizi' tanımadan gitmesinin eksiklik olduğunu dile getirdi.

Bizi biz yapan değerlerin tanıtılması ve gün yüzüne çıkmasında eko turizminin tarihi öneme sahip olduğunu belirten Kiziroğlu, önümüzdeki 10 yılın turizm şekillenmesini eko turizminin belirleyeceğini kaydetti. Kiziroğlu, "Eko turizminin en önemli özelliği doğa ile iç içe olmanın yanı sıra 'yerel halkında içine katılarak yöresel değerlerin' gün yüzüne çıkartılmasıdır. Antalya'nın geleceği eko turizminde. Torosların güzelliğini tanımada. Antalya eko turizm çeşitliği bakımından dünyanın pek çok ülkesinden önde. Zengin bitki çeşitliliği, kuş türü zenginliği, bozulmamış doğası ve endemik bitki türü ile bir çok Avrupa ülkesinden ileri seviyede. Bu zenginlik iyi muhafaza ederek eko turizmine kazandırılmalı. Antalya kitle turizminde varacağı en son noktaya vardı, bundan sonra nefes alabilmesi eko turizmine bağlı. " dedi.

Antalya'nın Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Elmalı, Akseki, Serik, Finike, Demre, Korkuteli, Kumluca ve Kemer'in dağları, su kaynakları, yaylaları, bitki çeşitliliği ve iklim yapısıyla eko turizmine elverişli olduğunu belirten Kiziroğlu, eko turizmi yönelik tatil yapan turistlerin kitle turizmine göre yapanlara göre para harcamaların 10 katı olduğunu söyledi. Kiziroğlu, eko turizmi tutkunu turistlerin bir endemik bitki ve kuş türünü yakından görmek ve fotoğrafını çekmek için 10 bin lira harcamaktan çekinmeyeceğini kaydetti.

Dünyada yıllık 1 milyar kişinin bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ettiğini belirten Kiziroğlu, bunun yüzde 7'sinin eko turizmi kapsamında tatilini yaptığını söyledi. CİHAN

Yorumlar