Ekmeklerini, buzun altından çıkarıyorlar

Bitlisli balıkçılar, tamamen donan göllerdeki buz tabaklarını kırarak balık tutuyor.

Google Haberlere Abone ol
Ekmeklerini, buzun altından çıkarıyorlar

Bitlisli balıkçılar, tamamen donan göllerdeki buz tabaklarını kırarak balık tutuyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde tamamen donan Kuş Cenneti balık avlamak isteyen balıkçıların uğrak yeri oluyor. Eskimo usulüyle önce donan buz tabakalarını kıran balıkçılar, ardından da buz tabakalarının altında kalan balıkları avlıyor. Kalınlığı yaklaşık 40 santimetreyi buzları kıran balıkçılar hem zorlu bir av gerçekleştiriyor hem de günlük nafakalarını çıkarıyor. Donan göl üzerinde hummalı bir çalışma yürüten balıkçılar, bir yandan buz üstünde balık avlarken, diğer yandan ise üşüyen ellerini buz tabakası üstünde yaktıkları ateşte ısıtıyorlar. Günün belli saatlerinde donan göl üzerinde delikler açarak avlanan balıkçılar, güçlükle de olsa kilolarca balık yakalamanın mutluluğunu yaşıyor.

Ekmeklerini buzun altından çıkardıklarını belirten Gülmehmet Akın, gölün her yıl Aralık ayı itibariyle donduğunu ve mayıs ayı ortalarına kadar buzların çözülmediğini belirterek, "Balıkçılarımız her gün bu mesafeyi yürüyerek zorlu kış şartlarında gölden balık çıkarmaya geliyorlar. Zorlu bir uğraşın yanı sıra buzun kırılma tehlikesi, soğuk ve fırtına tehlikeleri var. Bu yılda irili ufaklı göl ve göletler 40 santimetreden fazla buz tuttu. 2 metre kalınlığında buz olan yerler de var.” diye konuştu.

Balıkçıların çok zor şartlara altında balık avlandıklarını belirten Faysal Kardaş ise "Göle bir ağ atmak için 13 yerde buz kırarak göze açıyoruz. Kazma ve küreklerle açılan bu gözeler her gelindiğinde yeniden kırılarak açılıyor. Ardından ağlar bu gözelerden suya sarkıtılıyor. Balık ağlarına 3 günlük çaba sonucunda 5-10 kilo arasında balık ancak takılıyor. Balığın kilosu 7 ila 15 lira arasında ilçe merkezine götürerek satıyoruz. Balıkçılarımız bu zorlu balık avıyla ancak geçimini sağlamaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır bu zorlu balık avıyla geçimini sağladığını söyleyen İsmet Kanık ise balıkçılıktan başka bir işinin olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Her gün 5 kilometre yürüyerek balık avına geliyorum. Bazen 3 ila 5 kilo bazen de işim rast giderse 10-15 kilo balık avlıyorum. Balık avlayamadığım günler de oluyor. Donma tehlikesi geçirdiğimiz günler de oldu. Ama çoluk çocuğumuzun rızkını temin etmek için balık avı yapmamız şart. Boğaz tokluğuna da olsa donma tehlikesi de geçirsek zorlu balık avı hayatımızın bir parçası oldu."
CİHAN

Yorumlar