Ek iş yapan milletvekilleri için şeffaflık talebi

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde her dört milletvekilinden biri görevi dışında ek iş yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ek iş yapan milletvekilleri için şeffaflık talebi

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde her dört milletvekilinden biri görevi dışında ek iş yapıyor. Eyalet düzenlemesine göre vekillerin bu ek işi, aylık gelirleri 12 bin Euro’yu aşmadığı sürece meclis başkanına veya başka bir merciye bildirmeleri gerekmiyor.12 bin Euro’yu aşan ek kazançların belgelerini ise meclis başkanının özel ve gizli bir şekilde muhafaza etmesi gerekiyor.

Vekiller bu görevleri için zaten 10 bin Euro’nun üzerinde aylık alıyor. Bu sebeple ek kazanç konusunda daha şeffaf olmaları bekleniyor. KRV Meclis Başkanı Carina Gödecke, bundan tam bir yıl önce bir basın toplantısı düzenleyerek bu konuda bir şeyleri değiştirmek istediğini söylemişti.

Federal Meclis’te vekillerin ek kazançları bin ila 3 bin 500 Euro, 7 bin Euro ve 7 bin Euro’nun üzeri olarak ayrılıyor. Bu kategorilerden birine denk düşen miktarda geliri olan vekillerin gelirlerini kamuoyu için şeffaf ve görünebilir hale getirmesi gerekiyor. Gödecke, bu konudaki düzenlemenin aynen Federal Meclis’teki gibi olmasını talep etmişti. Ancak konu hakkında hala bir gelişme söz konusu değil.

Bu hafta yine gündeme gelen konuda siyasiler şeffaflık düzenlemesi için adımların atılmasını istiyorlar. Hür Demokrat Partili (FDP) Christof Rasche önlerine somut bir model sunulmasını beklediklerini ve bunu kendi meclis gruplarında tartışmaya açmak istediklerini dile getirdi.

Yeşiller ve Korsan Parti’nin kuruşu kuruşuna şeffaflık istediği bilinirken, FDP lideri Christian Lindner’inde federal bazdaki düzenlemelerden yana olduğu biliniyor. Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) de daha çok şeffaflıktan yana olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz dönemde eyalette milletvekilliği yapan 181 kişiden 37’si yan gelirlerini Carina Gödecke’ye bildirmişti. CİHAN

Yorumlar