Ehliyet turizmi başladı, Kocaelili vatandaş ehliyet almaya Sakarya'ya gidiyor

Metropol şehirlerde yaklaşık üç aydır sürücü belgesi sıkıntısı yaşanıyor. Hem yazılı hem direksiyon sınavını başarıyla geçip, dosyasını hazırlayan sürücü adayları trafik tescil şube müdürlüklerine gittiklerinde 'sürücü...

Google Haberlere Abone ol
Ehliyet turizmi başladı, Kocaelili vatandaş ehliyet almaya Sakarya'ya gidiyor

Metropol şehirlerde yaklaşık üç aydır sürücü belgesi sıkıntısı yaşanıyor. Hem yazılı hem direksiyon sınavını başarıyla geçip, dosyasını hazırlayan sürücü adayları trafik tescil şube müdürlüklerine gittiklerinde 'sürücü belgesi kartı yok' cevabıyla sarsılıyor. Sektör temsilcileri, gerekli ham madde temininde yaşanılan sorunlar sebebiyle kartların basılmadığını söylerken, sürücü adayları, ehliyet alabilmek için şehirler arası yola çıkmak zorunda kalıyor.

Kocaeli’nde ehliyet kartı bulamayanlar Yalova ve Sakarya’ya, İstanbul'da bulamayanlar ise Bursa'nın Mudanya ilçesine sürücü belgesi almaya gidiyor. Gerekli kurs eğitimini tamamlayarak hem yazılı hem de direksiyon sınavını başarıyla geçen sürücü adaylarını emniyet trafik tescil şube müdürlüklerinde bir sürpriz bekliyor: "Kart kalmadı, lütfen daha sonra gelin."

Özellikle metropol illerdeki emniyet birimleri, sadece birkaç ilçede kalan ehliyet kartları yüzünden arayan vatandaşlara randevu vermeyerek, "Daha sonra tekrar arayın" cevabı vermek zorunda kalıyor. Ehliyet kartı sıkıntısının Türkiye'nin büyük bölümünde yaşandığı ileri sürülüyor. Ehliyetlerin basıldığı ve yurt dışından ithal edilen ham madde temininde sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.

UYUMSUZLUĞUN FATURASI VATANDAŞA ÇIKIYOR

Sürücü belgesi düzenleme ve araç tescil işlemlerinde kullanılan 'Sürücü Belge Kartı (Ehliyet) sıkıntısı sebebiyle Türkiye’nin birçok yerinde vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını dile getiren Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, "Geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı yetkilileriyle konuyu görüştüğümüzde; 'Darphane’nin ham madde temininde sorun yaşaması sebebiyle ehliyet kartlarının basılmadığını' söylediler. Son aylarda vatandaş ehliyet bulamıyor. Sürücü adayları stokta kart bulunan şehirlere gönderiliyor. Mesela Kocaeli’nde ehliyet olmadığı için vatandaş Yalova, Sakarya veya kart bulunduğu belirtilen başka şehirlere yönlendiriliyor. Bize söylenen buydu; ama kanaatimizce 2015 yılı itibariyle çipli ehliyetlerin piyasaya sürüleceği belirtiliyordu. Ama konuyla ilgili yönetmelik de çıkmadı. Baskıda da kısıtlamaya gidilince böyle bir sıkıntı ortaya çıktı. ‘Nasılsa yeni çipli ehliyet basılacak, ithal edip de boş yere masraf etmeyelim’ düşüncesi de olabilir. Yönetmelik de geciktiği için yeni ehliyet kartı basmak da zaman aldığı için sıkıntı hasıl oldu. Vatandaşın, ehliyet belgesi almak için başka şehirlere gidip gelmesi tabi ki masraf." dedi.

Öte yandan Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. Maddesine göre; 'ehliyetsiz araç kullanma'nın cezası bin 462 lira. Eğer aracın başkasının üzerine kayıtlı olması durumunda ise ceza hem sürücüye hem de araç sahibine ayrı ayrı kesiliyor.

CİHAN

Yorumlar