"Eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesine bağlıdır"

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç.

Google Haberlere Abone ol
"Eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesine bağlıdır"

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, eğitimin başarısının öğretmen başarısıyla doğru orantılı olduğunu söyledi. Tok, “Eğitim sistemimizi güçlendirmek istiyorsak, öğretmenlerin eğitimine önem vermeliyiz. Eğitim sisteminde yapılacak iyileşmeler, öğretmen eğitimi ile başlar. Nitelikli öğretmen nitelikli eğitim demektir.” dedi.

Öğretmenlik mesleğinin üniversite mezunlarına iş bulma mesleği olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hidayet Tok, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz kişileri planlı ve programlı bir eğitim sürecinden geçirmeden tesadüfen seçemeyiz. Binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen olmayı beklerken, başka lisan öğrencilerine bu hakkın tanınması, başka bir meslek yapamayacak öğretmen adaylarını hayal kırıklığına uğratmak demektir.” diye konuştu.

YÖK’ÜN FORMASYON KARARI NİTELİĞİ DÜŞÜRECEK

Açıköğretim ve uzaktan eğitimin öğretmen yetiştirmenin niteliği düşürdüğünü söyleyen Tok, öğretmenlik mesleğinin en büyük sorununun nitelik sorunu olduğuna dikkat çekti. Tok, “YÖK 2012-13 akademik yılın başında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde okulöncesi öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği programlarını kapatmıştı. Durum böyle iken, öğretmenlik mesleği derslerinin açıköğretim ile tekrar verilmesiyle nitelik boyutu acaba ne kadar önemsenmiştir? Öğretmenlik mesleğinin uzaktan eğitime havale edilmesi, ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Eğitim şuralarında ve çeşitli eğitim ile ilgili platformlarda öğretmenlik uygulama süresinin azlığı ve stajların sadece bir dönemde bir kaç saat ile verilmemesi gerektiği konuşulurken, öğretmenlik mesleğini uzaktan eğitimle ve geçiştirilen bir sertifika ile verilmesi eğitime vurulacak en büyük darbedir.” ifadelerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar