"Eğitimdeki yanlış uygulamanın faturası masum çocuklara çıkartılıyor"

Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, eğitimdeki yanlış uygulamaların faturasının masum çocuklara çıkartıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Eğitimdeki yanlış uygulamanın faturası masum çocuklara çıkartılıyor"

Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, eğitimdeki yanlış uygulamaların faturasının masum çocuklara çıkartıldığını söyledi.

Gökdemir, Bağlar ilçesinde Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan bir inceleme sonrası 523 öğrencinin okuma yazma bilmediği, bin 153 öğrencinin ise okuma güçlüğü çektiğinin ortaya çıktığını belirtti. Eğitimin sorunlu bir sistemin ürünü olduğunu ve yaşanan olayların temelden çözülmesi gerektiğini belirten Gökdemir, eğitimde uygulanan yanlış politikaların faturasının masum çocuklara çıktığını söyledi. Gökdemir, "Bu rapor Diyarbakır'da verilen eğitimin tek değil, bütün bölgede durumun vahametini açıkça göstermektedir. Türk Millî Eğitim sistemi tek tipleştirici, ötekileştirici, otoriter ve milliyetçi bir sistem olmasından dolayı ülkemizde bölgesel farklılıklar gittikçe gün yüzüne çıkmaktadır." diye konuştu.

Yıllardır bu bölgede öğretmen atamaları yaz-boz tahtasına döndüğünü ifade eden Gökdemir, "Siyasal iradenin bilinçli bir şekilde bölgemiz için yeni başlayan genç öğretmenler için bir geçiş koridoru görevi görmüştür. Bu durum çocuklarımızı sistemin eğitim anlayışına adeta kurban etmiştir. Şu an bile Bağlar ilçemizin birçok okulunda kadrolu öğretmen yerine, ek ders ücreti karşılığı öğretmenler derslerde sınıf bekçiliğini yapmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Bölgede eğitimin geri planda oluşunun nedenlerinden birinin de liyakatsiz idarecilerin atanmış olmalarından kaynaklandığını ifade eden Gökdemir, bölgeye yapılan atamaların daha çok kafa-kol ilişkisi, siyasi birliktelik ve ideolojik yaklaşımlarla yürütüldüğüne dikkat çekti. Gökdemir, şunları söyledi: “İdarecilerin koltuk kaygısı ve makam sevdasının bedelini ne yazıktır ki masum çocuklarımız ödemektedir. Ne acı bir durumdur ki kimi idarecilerin eğitim alanındaki başarısızlıklarını mesnetsiz bir şekilde öğrencilerimizin zekâlarının geriliği üzerinde bina etmeleri, durumun vahametini daha bir artırmaktadır. Bölgemizdeki eğitimin merkezinde öğrencilerimizin olması gerekirken, maalesef siyasi yaklaşımlar ve yanlış politikalar sonucu çocuklarımız adeta görmezlikten gelinmektedirler. Resmi makamların ilgisiz ve alakasız tutumları yanında bölgede eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da bu başarısızlıkta önemli bir payı vardır. Özellikle eğitim sendikalarının öncelikli olarak eğitim alanında projeleri ile çocuklarımızı daha ileriye götürme noktasında özverili davranması gerekirken bunu yapmayıp, siyasal iradeyle politize olmaları ve projeler üretmemesi, ortaya çıkan bu hazin tabloda onları da pay sahibi yapmıştır.”

"BATI TARZI EĞİTİM MODELLERİNİN MÜSLÜMAN HALKIMIZA UYMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

İmam Hatip Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak eğitim ve öğretimin Müslüman halkın istek ve beklentileri doğrultusunda yeniden şekillenmesini savunduklarını belirten Gökdemir, 80 yıllık eğitim politikalarının yanlış olduğunun gün gibi ortada olduğunu söyledi. Gökdemir, “Başta Milli Eğitim camiası olmak üzere siyasiler ve sivil toplum kuruluşları eğitimde daha iyi bir duruma gelmek için şapkasını önlerine koymalıdırlar. Halkın benimsemediği tepeden inme batı tarzı eğitim modellerinin Müslüman halkımıza uymadığı ortaya çıkmıştır. Nice nesillerimizi sistemin bekası için feda ettiğimiz günler artık geride kalmalıdır. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mefkûresi pratikte uygulanmalıdır. Çocuklarımız geleceğimizdir, geleceğimize yönelik tüm yanlış adımlar, geleceğimizi heba edecektir." ifadelerini kullandı.

"KUR’AN’IN MERKEZE ALINDIĞI BİR EĞİTİM"

Eğitim anlayışında insanı merkeze alan bir eğitim sürecine geçilmesi gerektiğini ve herhangi bir ideolojinin dayatılmaması gerektiğini söyleyen Gökdemir, ‘bireyi insanlık onuruna bağlı doğal hak ve özgürlüklere sahip bir varlık’ olarak kabul eden bir eğitim anlayışının hâkim kılınmasının elzem olduğunu belirtti. Gökdemir şöyle konuştu: "Velilerimize çağrımız; ahlaki yozlaşmanın had safhada olduğu günümüzde, eğitim alanında daha iyi nesiller görmek istiyorlarsa Kur’an’ın merkeze alındığı ahlak, edep, hayâ ve terbiyede örnek şahsiyetler için ve daha iyi bir nesil için merkezinde değerlerimizin hâkim olduğu imam hatip okullarını tercih etmelerini bekliyoruz." CİHAN

Yorumlar