Eğitimdeki kalitesizliğin faturasını köylüye çıkardı

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sadullah Gencer, Şanlıurfa’nın eğitimde son sıralarda yer almasının; köyde yaşayan nüfusun diğer illerdekine göre yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi.Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu 2’nci...

Google Haberlere Abone ol
Eğitimdeki kalitesizliğin faturasını köylüye çıkardı

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sadullah Gencer, Şanlıurfa’nın eğitimde son sıralarda yer almasının; köyde yaşayan nüfusun diğer illerdekine göre yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi.

Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu 2’nci toplantısı düzenlendi. Vali Yardımcısı Aylin Duman Kırcı başkanlığında toplanan koordinasyon kurulunda kentte yürütülen projelerin hangi aşamada olduğu tartışıldı. Koordinasyon kurulu toplantısına tüm kurum temsilcileri ve bazı STK temsilcileri katıldı. 2014 yatırım programına göre Şanlıurfa’da kurumlar tarafından 351 proje yürütüldüğü ve toplam maliyetin 7 milyar 279 milyon 905 TL olduğu belirtildi. Söz konusu yatırımların yüzde 26,7’si tarım, 15,3’ü eğitim, 10'u ulaştırma, 8,8’i enerji, 8,2’si sağlık, 5,1’i turizm ve 25,3’ünü ise diğer kamu hizmetleri ile sektörlere ait olduğu açıklandı.

Tüm kurumların temsilcileri tek tek konuşma sırası aldı, yürütülen projeler ve mali bütçeleri hakkında brifing verdi. Toplantıda dikkat çeken konulardan biri de eğitimdeki kalite sorunu oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü adına toplantıya katılan Milli Eğitim Şube Müdürü Sadullah Gencer, yapımı devam eden projelerle ilgili bilgi verdikten sonra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Şube Müdürü Gençer’e “Şanlıurfa Eğitimde 80’inci sırada şeklinde haberler duyuyoruz. Doğruluk oranı nedir, eğitim kalitesindeki durumumuz nedir, öğretmen eksikliği çok mu, bize düşen bir görev var mı?” şeklinde soru sordu.

Şube Müdürü Gencer’in cevabı ise ilginç oldu. Gençer, “80’inci sırada olduğumuz şeklindeki haberler izafidir, doğru değil. Şimdi bu durum bizim nüfusa bağlı. Köyde ve şehirde oturan nüfusa bağlı. Örneğin Eskişehir’de köyde oturan nüfus sayısı yüzde 10-15, bizde çok daha fazla. Elbetteki köylerdeki eğitim şartları zor. Hem fiziki mekan hem öğretmen imkanı az. Bu durumda köydeki öğrenci seviyesi şehirdeki kadar olmaz. Ama Urfa merkez ile Eskişehir merkezi kıyaslarsanız büyük bir fark göremezsiniz. Bu fark köyde oturan nüfusun sayısının fazla olmasından kaynaklanıyor.” şeklinde cevap verdi.

"TAŞIMALI SİSTEM EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRMADI"

Bunun üzerine tekrar söz hakkı alan Ertekin “Köydeki çocuk da bizim çocuğumuz. Seviyesinin yükseltilmesi için yeni stratejiler yapmamız gerekmiyor mu? Taşımalı sistemle bu sorunlar ortadan kalkmadı mı?” şeklinde soru yöneltti.

Gencer bu soruyu da şöyle cevapladı: “Birleştirilmiş sınıfla normal eğitim yapan sınıf bir olmaz. Taşıma yaptığımız zaman yeni sorunlar ortaya çıktı. Diyelim öğrenci günlük 15 kilometre gidip geldiği zaman normal bir öğrenci gibi olmaz. Bunları aynı seviyeye getiremezsiniz. Sorunlar var ama çözüm için yeni arayışlarımız sürüyor.” CİHAN

Yorumlar