"Eğitimde hukuka aykırı düzenlemelerden derhal vazgeçilmelidir"

Aktif Eğitimciler Sendikası Sinop İl Temsilcisi Ercan Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp değerlendirmesi gerekirken son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullanmasına, yap-boz tah.

Google Haberlere Abone ol
"Eğitimde hukuka aykırı düzenlemelerden derhal vazgeçilmelidir"

Aktif Eğitimciler Sendikası Sinop İl Temsilcisi Ercan Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp değerlendirmesi gerekirken son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullanmasına, yap-boz tahtası haline getirmesine tepki gösterdi.

Bakanlığın fişleme iddialarının, tasfiye ve kıyımların, tayin ve terfilerin 'liyakat' yerine siyasi, sendikal vb. referanslar ön planda tutularak yapılmasının doğru olmadığını belirten Ercan Demir, "Dershanelerin halka rağmen 'dönüştürme' kılıfıyla kapatmaya çalışılması milletin kabulü olmadan 'ben yaptım oldu' mantığıyla bir gecede, Meclis TV’nin kapalı olduğu saatlerde, gizlice yapılan köklü sistem değişiklikleri gibi eğitimin yapısını temelden sarsacak uygulamalarıyla tartışılır hale gelmiştir. Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan birkaç küçük değişiklikle geçen ve kamuoyuna 'dershaneler kanun tasarısı' olarak lanse edilen ve geçen hafta Meclis Genel Kurulu’na gelen, onaylanan ve Cumhurbaşkanımızın onayını bekleyen torba kanunda, 'dershanelerin zorla dönüştürülmesi / kapatılması' ile ilgili düzenlemelerin yanında en az dershaneler konusundaki dayatma kadar keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı, milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişiklik de yer almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Göreve yeni başlayan öğretmenlere uygulanan adaylık eğitimlerinin niteliğinin artırılması, ancak kadroya geçişte yapılması öngörülen sözlü sınav uygulamasının iptal edilmesini isteyen Demir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Adaylığının birinci yılında başarısız olan öğretmenlerin ikinci yıl bir başka ilde görevlendirilmesi uygulamasının bir cezaya dönüşebilecek olması, göreve yeni başlayan öğretmenlere baskı yapılmasına ve mesleki heyecanlarının yok olmasına neden olacaktır. Eğitim hakkı ve teşebbüs hürriyetini engellemesi nedeniyle Anayasamız ve devlet olarak tarafı olduğumuz uluslararası hukuka aykırı bu anlamsız düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir. Yüz binlerce insanı ilgilendiren düzenlemeler, milletin talep ve beklentileri doğrultusunda, hakkaniyet ilkelerine uygun olarak yapılmalıdır. Aslında burada temel sorun, anılan düzenlemelerin kimlerin faydasına ve nelerin karşılığında yapıldığının net olarak açıklanamamış olmasıdır. Niyet milletin faydası ise bunun milletten gizli ve millete rağmen yapılması mümkün değildir. Millete rağmen ısrar edilmesi halinde 'küçük bir müdahalenin birkaç nesli ilgilendirdiği' eğitime yapılan usulsüz müdahalelerle ülkemizin yarınları karanlığa mahkum edilmiş olacaktır." CİHAN

Yorumlar