Eğitim sistemiyle ilgili her şey 'Almanya'da Okul' kitabında

Velilerin anaokulundan meslek eğitimine ve üniversite eğitimine kadar olan süreçte çocuklarının eğitimine daha iyi katkıda bulunmasını amaçlayan ‘Almanya’da Okul! (Schule in Deutschland) adlı kitap çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Eğitim sistemiyle ilgili her şey 'Almanya'da Okul' kitabında

Velilerin anaokulundan meslek eğitimine ve üniversite eğitimine kadar olan süreçte çocuklarının eğitimine daha iyi katkıda bulunmasını amaçlayan ‘Almanya’da Okul! (Schule in Deutschland) adlı kitap çıktı. Velilere oldukça karışık gelen Alman eğitim sistemini kolay anlaşılır bir dille anlatan kitapta ayrıca eğitim yardımlarıyla ilgili bilgiler de yer alıyor.

Anaokulundan başlayarak meslek eğitimi ve yükseköğrenime kadar eğitimle ilgili tüm temel bilgilerin verildiği kitap, eyaletler arasında eğitim ve okul sistemlerinde farklılık olsa bile Almanya’nın tamamında velilerin yararlanabileceği bir içerik vaat ediyor. Eğitim ve İstihdam Koordinasyon Merkezi (KWB) bünyesinde ‘Eltern Vor Ort’ projesi kapsamında AB Sosyal Fonu ve Hamburg şehrinin maddi desteği ile piyasaya çıkan kitabın yazarları ise Elisabeth Wazinski ve Dr. Alexei Medvedev. Danışmanlık Kalifikasyon Göç (BQM) adlı projeyle göçmenlere danışmanlık ve kalifikasyon konularında da hizmet veren KWB’den Hülya Eralp kitabın hazırlanması süreci hakkında bilgi verdi.

Eralp, “2005 yılından beri velilerin çocuklarına eğitimlerinde daha iyi yardımcı olmaları için okullara gidiyoruz. Veli toplantılarına katılıyoruz. Burada bize en çok sorulardan yola çıkarak böyle bir kitap hazırlama ihtiyacı duyuldu.” dedi. Özellikle Türk ebeveynleri bu konuda bilgilendirirken her zaman bire bir tercüme yapılamadığını hatırlatan Eralp, “Örneğin Türkiye’de ‘eğitim’ Almanya’da ise‘okul sistemi’nden bahsediliyor. Bu bile bazen tam olarak anlaşılmayabiliyor. Biz velilerin anlayacağı şekilde tercüme ederek aslında ikiside aynı olan sistemi anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kitabı hazırlayanlardan Dr. Alexei Medvedev ise Almanya’da okul-eğitim sisteminin eyaletler ve kanun maddelerinden dolayı karışık göründüğünü söyledi. Almanya’nın hemen hemen her eyaletinde eğitim sistemi ile ilgili kitap ya da broşürlerin olduğunu hatırlatan Medvedev, “Bu kitap tüm Almanya’ya hitap ediyor. Akademisyen ve anadili Almanca olmayanlar da rahatça anlayabilir. Kafa karışıklığına sebep olmamak için kanun maddelerinden uzak kolay bir dille yazıldı.” şeklinde konuştu.

Kitapta ebeveynlerin çocuklarına anaokulundan yükseköğrenime veya meslek eğitimine kadar devam eden süreçte ihtiyacı olan tüm bilgilerin yer aldığını söyleyen Medvedev, “Eğitim yardımları hakkında da bilgi bulmak mümkün. Kitap Almanca hazırlanmasına rağmen içinde yer alan internet adreslerinden 20 dilde de danışmanlık alınabiliyor. Gerekli formlar indirilebiliyor.” dedi.

Daha öncede eğitim sistemi ile ilgili kitap hazırladıklarını belirten Medvedev, ‘Eltern Vor Ort‘ projesi ile merkezi Münih’te bulunan Deloitte Stiftung-Vakfı bünyesinde eğitim faaliyetlerini destekleyen HIDDEN Movers proje yarışmasına katıldıklarını ve yarışmada kazandıkları 10 bin Euro ile bu kitabı çıkarmaya karar verdiklerini söyledi. Yeni projelere hazırlandıklarını kaydeden Medvedev, “Amacımız tüm ebeveynlere ulaşmak. Zaten Hamburg eğitim konusunda teşvikleri olan bir eyalet.” dedi. CİHAN

Yorumlar