'Eğitim seviyesi yüksek olanlar daha az kan veriyor'

Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü İsmet Nardal, eğitim seviyesi yüksek insanların daha az kan bağışında bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Eğitim seviyesi yüksek olanlar daha az kan veriyor'

Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü İsmet Nardal, eğitim seviyesi yüksek insanların daha az kan bağışında bulunduğunu söyledi. Doktorlardan ve öğretmenlerden bir türlü kan alamadıklarını kaydetti. Merkez olarak, "Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır" sloganıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Nardal, vatandaşların da bu durumu artık bildiğini ancak kan bağışında bulunanların sayısının çok az olduğunu ifade etti. Türkiye nüfusunun yüzde 1,5’inin kan verdiğini, Ege Bölgesi’nde ise bu oranın yüzde 4 olduğunu vurgulayarak, “İlginç bir durum var ki eğitim seviyesi yükseldikçe kan veren insanların sayısı azalıyor. Temel eğitimini tamamlamış insanlar, eğitimli insanlardan daha fazla kan veriyor. Eğitim seviyesi yüksek insanlar kan vermeye gönüllü değil, korkuyorlar.” dedi.

Bekir–Sacide Keleşoğlu Kızılay Kan Merkezi’nde vatandaşlardan kan bağışı almaya başladıklarına değinen Müdür İsmet Nardal, gelenlerin yüzde 20’sinin ilk defa kan verdiğini, bu sayının da önemli olduğunu söyledi. Kan merkezlerinin sanayi ve Laleli Mahallesi'ne yakın olduğunu aktaran Nardal, buralarda oturanları bağışa çağırdı. Manisa’da kan ihtiyacı ve çalışmalarını değerlendiren Nardal, 2013 yılı hedeflerini geçtiklerini, ocak ayında da hedeflenenden bin 52 ünite fazla kan topladıklarını söyledi. Şehir merkezinde açtıkları gezici kan alım standına Manisalıların gösterdiği ilgi sonucu önemli miktarda kan topladıklarını, bugüne kadar hiç kan vermemiş insanlara bağış yaptırabilmeyi amaçladıklarını belirtti. İsmet Nardal, kan bağışından en çok faydalananlar kadınlar olmasına rağmen kan verme oranlarının da çok düşük olduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar