Eğitim Sen’den eğitimdeki tasfiye yasasına tepki

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, siyasi iktidarın, eğitim sistemini kendi çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirmek için büyük bir tasfiyeye hazırlandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Eğitim Sen’den eğitimdeki tasfiye yasasına tepki

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, siyasi iktidarın, eğitim sistemini kendi çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirmek için büyük bir tasfiyeye hazırlandığını söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kamuran Karaca, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen kanun tasarısının, eğitim alanı içinde yeni tahribatlara neden olacak birçok başlığı içerdiğini kaydetti.

Karaca, özellikle AKP’nin tek başına iktidar olduğu son 12 yıl içinde genel olarak kamunun, özel olarak ise en geniş ve yaygın kamu hizmeti olan eğitimin hem işlevsel, hem de örgütsel açıdan piyasa merkezli bir ‘işletmecilik’ mantığıyla sürekli olarak dönüşüme tabi tutulduğu belirtti. Bugüne kadar eğitim sisteminin bütün alanlarında, eğitimin içeriğinden eğitim yönetimine kadar sayısız değişiklikler yapıldığını dile getiren Kamuran Karaca, “Eğitim biliminin en temel ilkeleri ve sistemin acil ihtiyaçları göz ardı edilerek, eğitimin sorunları çözülmek bir yana daha da derinleştirilmiştir. AKP hükümeti, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi ve kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması tartışmalarını bahane ederek, eğitimde tarihinin en büyük ve en kapsamlı tasfiye operasyonu için düğmeye basmıştır.” dedi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Karaca, TBMM’de görüşülmeye başlanan torba yasanın, eğitimde yıllardır uygulanan piyasa merkezli politikaların ve siyasal kadrolaşma hamlelerinin çok daha ilerisini ifade ettiğini vurguladı. AKP iktidarının MEB teşkilatını kendi siyasal-ideolojik hedeflerine paralel olarak yeniden biçimlendirdiğine dikkat çeken Karaca, “Kendi çizgisinde olmayan tek bir kişinin bile bakanlık bünyesinde eğitim yöneticisi olmaması için tarihin en büyük tasfiye adımlarını atmaktadır. Siyasi iktidar, kendi döneminde atanan tüm yöneticilere görevden el çektirmekte ve yeni yönetim kadrolarını, kendi siyasi çizgisindeki valiler aracılığıyla bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda görevlendirmek için kapsamlı bir değişiklik yapmak istemektedir.” açıklamasında bulundu.

Eğitim yöneticilerinin valiler tarafından atanması, bütün eğitim yöneticilerinin siyasi iktidara yakın isimlerden oluşması anlamına geleceğine işaret eden Karaca, “Taslakta okul ve kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapan eğitim yöneticilerinin görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitimi itibariyle başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erdirilmekte. Tek bir yasa maddesi ile tarihin en büyük görevden alma operasyonu gerçekleştirilmektedir. Yine benzer bir şekilde 81 ilin milli eğitim müdürlerinin görevleri ‘kanun yürürlüğe girdiği tarihte` sona erecektir. Okul müdürü ve müdür yardımcısı atama yetkisinin doğrudan valiliklere bağlanması ile birlikte düşünüldüğünde, AKP hükümetinin eğitimde en alt kademeden en üste kadar hiçbir farklı görüşe yer vermek istemediğini, bütün eğitim yöneticilerinin siyasi iktidarın sözünden çıkmayan ‘siyasi kadrolar’ haline getirilmek istendiğini göstermektedir.”
CİHAN

Yorumlar