Eğitim-Sen Şube Başkanı Irmak: Soma'daki iş kazası değil, cinayettir

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Manavgat Temsilcisi Bülent Irmak, Manisa Soma'da kömür madeninde meydana gelen olayın bir iş kazası değil, katliam olduğunu iddia etti. Soma ilçesinde özelleştirilen Soma Maden İşletmeleri...

Google Haberlere Abone ol
Eğitim-Sen Şube Başkanı Irmak: Soma'daki iş kazası değil, cinayettir

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Manavgat Temsilcisi Bülent Irmak, Manisa Soma'da kömür madeninde meydana gelen olayın bir iş kazası değil, katliam olduğunu iddia etti.

Soma ilçesinde özelleştirilen Soma Maden İşletmeleri AŞ.'ne ait maden ocağında meydana gelen patlamada resmi açıklamalara göre şu ana kadar en az 282 işçinin yaşamını kaybettiğini belirten Irmak, yüzlerce işçinin yaralandığını, yüzlercesinin de yer altında kurtarılmayı beklediğini kaydetti.

Soma'daki meydana gelen olayla ilgili açıklama yapan Irmak, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yakınlarına sabırlar diliyoruz, kurtarılmayı bekleyen işçilerin de bir an önce ulaşılarak sağ salim çıkarılmasını beklediklerini ifade etti.

Ülkede her yıl binlerce işçi, daha fazla kar uğruna işçilere, emekçilere kölelik koşullarını dayatmakta sınır tanımayan bu düzen nedeniyle can verdiğini hatırlatan Irmak, hiçbir denetime tabi olmayan, uzun mesai saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmanın önü fiilen ve hukuki pek çok biçimde kesilen, güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüştüğünü dile getirdi. Irmak, "Toprağın yedi kat altında ölüm çukurlarına dönüşen maden ocağında çalışan Soma Maden işçileri özelleştirmenin, taşeronlaştırmanın bedelini canlarıyla ödemişlerdir. Faili biliyoruz, sorumlularını tanıyoruz. Bu katliamın faili sicili iş cinayetleriyle dolu, ellerinde daha nice maden işçisinin kanı olan Soma Maden İşletmeleri AŞ'dir. Bu katliamın sorumlusu, işçilerin emeğine ve hayatına el koyan bu taşeron düzenini yasal hale getirenlerdir. Sorumlular, işçileri ucuz bir maliyet haline getirenler, yaşamlarına üç kuruş değer biçenlerdir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazalarının önleneceği yanılsamasını yaratanlar, taşeron çalışmayı yaygın hale getirecek olan Torba Yasa'yı hayata geçirmeye çalışanlardır.

Yüzlerce işçinin can verdiği bu katliamın sorumlusu iş cinayetlerine 'kader' diyenlerdir, sorumlusu AKP iktidarıdır." dedi.

Failler derhal cezalandırılmalı, işçilerin sağlığı ve güvenliğini yok sayan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sorumlular hesap vermesi gerektiğini belirten Irmak, "Artık daha fazla ölümlerin yaşanmaması için, TBMM'de tartışılan ve taşeronluğu yasal hale getirecek torba yasa derhal geri çekilmeli, taşeron çalışma yasaklanmalıdır. Acımız ve öfkemiz büyük. Artık yaşanan iş cinayetlerinde, bir can daha yitirmeye tahammülümüz yok. Şimdi birliğimizi ve dayanışmamızı güçlendirerek, emeğimizin ve hayatlarımızın yok sayılmadığı bir yaşam için mücadelemizi omuz omuza büyütme zamanıdır. Şimdi katliamların hesabını, inadına insanca yaşam diyerek sorma günüdür." ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar