Eğitim-Sen: MEB’in MİT’e özenmesi kabul edilemez

Milli Eğitim müfettişlerinin öğrencilere siyasi soru sormasını fişleme olarak değerlendiren Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Keklik, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) özenmesi kabul edilmez.

Google Haberlere Abone ol
Eğitim-Sen: MEB’in MİT’e özenmesi kabul edilemez

Milli Eğitim müfettişlerinin öğrencilere siyasi soru sormasını fişleme olarak değerlendiren Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Keklik, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) özenmesi kabul edilmez." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı müfettişlerin bazı eğitim kurumlarında öğrencileri sorgulamasına ve siyasi sorular sorulmasına eğitim camiasından tepkiler gelmeye devam ediyor. Eğitim Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Keklik yaptığı açıklamada yapılan sorguyu fişleme niteliğinde olduğunu söyledi. Mahkemelerde şahitliği bile kabul edilmeyen çocukların yazılı ifadesinin alınmasının akla ziyan olduğunu kaydeden Keklik, "Müfettişler Bozova ilçesinde de okullara giderek her sınıftan 3 öğrenciyi sorguya almış, sadece öğrencilerle sınırlı kalmayıp velileri de sorguya çekmeye başlamıştır. Mahkemelerde şahitlikleri bile kabul edilmeyen çocukların yazılı ifadeleri alınarak, okullarda siyasi propaganda ve hükümet eleştirisi yapılıp yapılmadığı gibi akla ziyan sorular sorulmuştur." şeklinde konuştu.

Dershaneler ve yurtlarda denetimler yapan müfettişler, ilkokul öğrencilerine yazılı ifade tutanağı doldurtup, imzalattığını belirten Keklik, "Müfettişlerin öğrencileri sorgu odaları gibi ayrı mekânlarda sorgulayarak bilgi almak istemesi, hatta reşit olmayan çocukların imzalı ifadelerinin alınmak istenmesi, siyasi iktidarın içine düştüğü çaresizliğin göstergesidir. Sorgulamalar sadece öğrencilerle sınırlı kalmamış, öğrenci velileri de okul idaresi tarafından ev veya işyerleri aranarak okula çağrılmış ve onların da yazılı ifadelerine başvurulmuştur." ifadelerine yer verdi.

Bu tür uygulamaların ancak baskıcı otoriter rejimlerde görebileceğinin altını çizen Keklik, bu tür sorgulama yöntemleri ve fişleme girişimleri ilk olmadığını vurgulayarak MEB’in istihbarat örgütü gibi çalışmasının utanç verici olduğunu aktardı.

17 Aralık Rüşvet Ve Yolsuzluk Operasyonu sonrası yaygınlaşan anti demokratik uygulamalara dikkat çeken Keklik, şöyle devam etti: "Polis şiddeti ve siyasi kadrolaşma girişimlerine ek olarak MEB`in MİT`e özenerek sorgulama ve fişleme çabaları siyasi iktidarın içine düştüğü çıkmazın somut bir yansımasıdır. Eğitimde acil çözüm bekleyen onca sorun varken, 100 bine yakın eğitim yöneticisi her an görevden alınma tedirginliği yaşarken, MEB`in Milli İstihbarat Teşkilatı`na özenmesi kabul edilemez. MEB öğrencileri ve ailelerini alenen fişlemek anlamına gelen bu tür anti demokratik uygulamalara derhal son vermeli, eğitimin sorunlarını çözmek için çalışmalıdır."

CİHAN

Yorumlar