'Eğitim hakkı Ortaçağ zihniyeti uygulamalarla engellenemez'

Balıkesir Hukukçular Derneği Başkanı Av. Cengiz Çağlar Ayyıldız okul, dershane ve yurtlarda müfettişler tarafından yapılan öğrencilere yönelik baskıcı ve ayırımcı uygulamaların asla kabul edilemez olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Eğitim hakkı Ortaçağ zihniyeti uygulamalarla engellenemez'

Balıkesir Hukukçular Derneği Başkanı Av. Cengiz Çağlar Ayyıldız okul, dershane ve yurtlarda müfettişler tarafından yapılan öğrencilere yönelik baskıcı ve ayırımcı uygulamaların asla kabul edilemez olduğunu söyledi. Anayasa ve Türk Ceza Kanunu kapsamında açıkça suç teşkil eden bu uygulamalara bir an önce son verilmesi gerektiğini belirten Ayyıldız, "Anayas'ada, Medeni Kanun'da ve uluslararası sözleşmelerde garanti altına alınmış olan eğitim hakkı, Ortaçağ zihniyeti uygulamalarla engellenemez, kısıtlanamaz." dedi.

Anayasa'nın "Temel Hak ve Hürriyetler" kısmında ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde hiç kimseye ayırımcılık yapılamayacağı, bütün insanların kardeşçe yaşaması gerektiğinin vurgulandığını hatınlatan Av. Ayyıldız, "İnsanlığın yüzyıllar boyunca hukuk ve demokrasi alanındaki kazanımları, bu şekilde uygulamalarla yok sayılamaz. Emri uygulayan müfettişlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yazılı emri doğrultusunda hareket ettiklerine ilişkin savunmaları ise asla kabul edilemez. Anayasamız bu konuda, konusu açıkça suç teşkil eden emrin hiçbir şekilde uygulanmayacağını düzenler. Konusu suç teşkil eden emrin uygulanması halinde ise cezai ve hukuki sorumluluktan kimse kurtulamaz. Güçlü olanın haklı olduğu faşist anlayışın ürünü ikna odalarını hatırlatan öğrenci ve velilerine yapılan ayrımcılığa, baskı ve kısıtlamaya yönelik bu uygulamaları şiddetle kınıyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar