EGİAD İzmir Kültürpark'ı çekim merkezi yapacak proje hazırladı

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), İzmir Kültürpark için proje hazırladı. Dünyanın önde gelen şehirlerindeki parkların incelenmesi sonucu hazırlanan projede, Kültürpark için spor ve rekreasyon alanlarından hayvanat bahçesine, ilk yardımdan botanik park.

Google Haberlere Abone ol
EGİAD İzmir Kültürpark'ı çekim merkezi yapacak proje hazırladı

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), İzmir Kültürpark için proje hazırladı. Dünyanın önde gelen şehirlerindeki parkların incelenmesi sonucu hazırlanan projede, Kültürpark için spor ve rekreasyon alanlarından hayvanat bahçesine, ilk yardımdan botanik parka kadar birçok öneri bulunuyor.

EGİAD Başkanı Seda Kaya, düzenlediği toplantıda Kültürpark Geliştirme Çalışması’nı anlattı. Proje için dernek bünyesinde özel bir çalışma grubu kurduklarını, hazırladıkları araştırma ve öneri raporunda yeşil alan kapsamındaki kent parkları kavramı üzerinde durmaya çalıştıklarını, bu çerçevede İzmir'in tarihî değeri ve simgelerinden biri olan Kültürpark’ı ele aldıklarını söyledi. Öncelikle dünyadaki örnek şehir parklarının yapılarını ve işleyişini araştırdıklarını aktaran Kaya, buradan elde ettikleri sonuçlar neticesinde Kültürpark alanı için çeşitli öneriler geliştirerek kamuoyu ve karar vericilerin değerlendirmesine sunduklarını ifade etti. Şehir parklarının, mikroklimayı düzenleyerek kirli havayı temizlediğini belirterek, “Ayrıca oksijen oranını arttırır. Hava akımları yoluyla serinlik oluşturur. Hava kalitesini yükselterek, şehrin insan üzerinde oluşturduğu stresi azaltır. Kentte yaşamın insana yüklediği negatif enerjiyi pozitife dönüştürür. Kent parkları araçların, binaların ürettiği kent ısısının dengelenmesinde de önemli katkı sağlar.” dedi. Kültürpark’ın, Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlar tarafından yakılıp yıkılan İzmir’in külleri üzerinde yükselen bir uygarlık mesajı olduğunu dile getiren EGİAD Başkanı Kaya, “Bu nedenle öncelikle bir tarihî miras olarak korunmalı ve geliştirilmelidir.” diye konuştu. İzmir’de kent ormanı, doğal yaşam parkı gibi örnek alanların oluşturulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu alanların sayısı arttırılmalı ve özellikle kentin yeni genişleme alanlarında mutlaka rekreasyon parkları yer almalıdır. İzmir’de Kültürpark’ın kentte yaşayanlar tarafından daha etkin kullanılması ve yeniden bir çekim merkezi haline getirilmesi için yapılması gerekenleri kısaca bu çalışmada sunmaya çalıştık ancak bu önerilerin yenileri eklenerek geliştirilmesi, Kültürpark’ın dünyadaki başarılı uygulamalarda olduğu gibi yönetişim modelinin belirlenmesi için tüm paydaşların katılımıyla çalışmalar yapılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.” dedi.

‘KÜLTÜRPARK BİRÇOK DÜZENLEMEYLE MARKA HALİNE GETİRİLEBİLİR’

Seda Kaya’nın sunduğu önerilerden bazıları şöyle: Tenis kulübü genişletilerek kortların sayısının arttırılması, basketbol sahaları, istendiğinde futbol oynanabilecek geniş çim alanlar, futbol oynanacak halı saha tesisleri, mevcut koşu yolunun yer yer otomobil trafiği tarafından bölünmesi sebebiyle bu parkurun yeninden dizayn edilmesi, bisiklet yolları, tırmanma duvarı, kaykay ve skateboard pistleri, kışın buz pateni pisti gibi spor faaliyetlerinin yapılabileceği alanların oluşturulması Kültürpark’ı bir çekim merkezi haline getirebilir. Göletin etrafındaki tesisler daha şık bir formatta düzenlenerek, şık konsept restoranlara dönüştürülebilir. Ailelerin çocuklarını getirebileceği, gölgelik alanı bol, güvenli ve olabildiğince büyük bir çocuk parkı tesis edilmeli. Mavişehir’de bir örneği bulunan ve aileler tarafından yoğun ilgiyle ziyaret edilen Tay Park konsepti, Kültürpark’ta da yer alabilir. Açıkhava tiyatrosu, sanat merkezleri oluşturularak dönem dönem ünlü müzelere evsahipliği yapılabilir. Cumhuriyet kapısı civarındaki gül bahçesi, bitki sayısı geliştirilerek Avrupa’nın en büyük botanik bahçelerinden biri haline getirilebilir. Lunapark alanına, İzmir’in simgesi olabilecek bir dönme dolap yapılması düşünülebilir. CİHAN

Yorumlar