Egemen Bağış: Dershane meselesinden daha vahim olan şey merkezi sınavdır

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’de dershane meselesinden daha vahim olan şeyin, üniversitelerin kabul sürecinin tamamen ulusal bir imtihana endekslenmiş olmasını gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Egemen Bağış: Dershane meselesinden daha vahim olan şey merkezi sınavdır

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’de dershane meselesinden daha vahim olan şeyin, üniversitelerin kabul sürecinin tamamen ulusal bir imtihana endekslenmiş olmasını gösterdi. Bağış, maksatların üzüm yemek olduğunu ifade ederek, ‘‘Biz bağcıyı dövmek istemiyoruz, bağcıyı seviyoruz.’’ dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı özel bir televizyon programında dershaneler konusunu değerlendirdi. Bağış, dershane meselinden daha vahim olan şeyin, üniversite eğitimi için milyonlarca öğrencinin tek bir sınava mahkum edilmesi olduğunu kaydetti. Bağış, ‘‘Türkiye’de yanlış olan, dershane meselesinden de daha vahim olan bir şey var; üniversitelerin kabul süreci tamamen ulusal bir imtihanla milyonlarca öğrencinin eş zamanlı olarak rekabete sokulmasıyla ve birkaç saatlik imtihanın bir ömrü belirlemesine endekslenmiş olmasıdır. Bunun değişmesi için bir eğitim reformuna ihtiyaç duyulmaktadır.’’ diye konuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde yıllarca okula gidip, bu okullarda üniversiteye hazırlanırken, bir de paralel eğitim sisteminden geçilmediğini kaydeden Bağış, Amerika ve Avrupa’dan örnek vererek ‘ulusal kabul’ diye bir kriterin olmadığını kaydetti. Dershanelerin aileler için yük olduğunun bariz bir şekilde ortada olduğunu ifade eden Bağış, ‘‘Bunu, filan kesime ya da falan gruba karşı bir müdahaleymiş gibi göstermek çok büyük haksızlıktır. Çünkü, dershane konusunda en büyük yaptırımı olan grubun en fazla yüzde 20, yüzde 25 payı vardır.’’ şeklinde konuştu.

‘‘ZANNEDİYORUM, HERKESİ TATMİN EDECEK ORTA YOL BULUNUR’’

Dönüşüm için dershanelere zaman tanındığına dikkat çeken Bağış, ‘‘Zannediyorum, ocak ayında yasa geçtiği zaman herkesi tatmin edecek bir orta yol bulunur.’’ diye konuştu. Üniversite sayısının 200’e yaklaştığını kaydeden Bağış, artık her liseyi bitiren öğrencinin gidebileceği bir üniversitenin bulunduğunu savundu.

EGEMEN BAĞIŞ: BAĞCIYI SEVİYORUZ

AB Bakanı Bağış ‘‘Bizim derdimiz inanın bana üzüm yemek, bağcıyla hiçbir sorunumuz yok. Bağcıyı da seviyoruz. Bağcıyla bizim hiçbir sorunumuz yok. Bağcıyla ilgili sorunu olanlar geçmişte verdikleri önergeler var, Anayasa Mahkemesi’nde yaptıkları çabalar var. Bugün bazı muhalefet partilerimizin bunu istismar etmesini ben gerçekten düşündürücü buluyorum.’’ dedi.

CİHAN

Yorumlar