Egemen Bağış: AB standartlarına en yakın noktadayız

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye olarak AB standartlarına en yakın olunan noktada olunduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Egemen Bağış: AB standartlarına en yakın noktadayız

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye olarak AB standartlarına en yakın olunan noktada olunduğunu ifade etti. Bağış, Türkiye'nin, geçmişiyle kıyaslandığında çok daha müreffeh bir ülke olduğunu kaydetti.

AB Bakanı Egemen Bağış, katıldığı özel bir televizyonda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bağış, vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin kapıda bekletilecek bir ülke olmadığının altını çizerken, ‘‘Biz de anladıkları dilden onlara söylüyoruz.’’ dedi. Bağış, vize muafiyeti konusunda 3-3,5 yıl içinde nihai bir sonuç elde etmek istediklerini belirterek, Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye'deki Suriyelileri etkilemeyeceğini kaydetti. Bağış, ‘‘Geri kabul Anlaşması’nın mali yükü AB fonu ile karşılanır. Biz, vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istedik.’’ şeklinde konuştu.

"REFORMA İHTİYAÇ HİÇ DURMAZ"

Egemen Bağış, Türkiye'nin AB standartlarına en yakın olduğu noktada olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin siyasi engel olmazsa 12 faslı kapatmaya hazır olduğunu, 2014 yılı AB sürecinde önemli bir dönüşüm olacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın, 4 yıldan sonra Brüksel’de gerçekleştireceği temaslardan söz eden AB Bakanı Bağış, Türkiye'nin, geçmişiyle kıyaslandığında çok daha müreffeh bir ülke olduğunu kaydederek, ‘‘Reforma olan ihtiyaçlar hiçbir zaman durmaz. Demokratikleşme paketi ne ilk ne son noktadır.’’ dedi.

Kıbrıs konusunda havaalanları ve limanların mütekabiliyet çerçevesinde açılabileceğini anlatan Bağış, Ercan Havalimanı'na Lufthansa ya da British Airways’in sefer başlatması durumunda Güney Kıbrıs’a liman ve hava yollarının da açılabileceğini belirtti. Bunun ‘tanıma’ anlamına gelmeyeceğini kaydeden Bağış, Kuzey Kore’den örnek gösterdi. ‘‘Biz kapsamlı bir çözüm için hazırız. Askerimiz bir kere eve döndükten sonra tekrar gitmek zorunda kalmasın.’’ diyen Egemen Bağış, Almanya’da Türklere tanından dar kapsamlı çifte vatandaşlık için ‘korkak yaklaşım’ yorumu yaptı. Bağış, ‘‘Korkunun ecele faydası yok. Alman kültürüne hakim bu nüfusu kazanması dışarıdan iş gücü almasından daha makul olur.’’ sözlerine yer verdi.


CİHAN

Yorumlar