Ege Denizi'nde batan kaçak teknesinde 12 saatlik ölüm kalım savaşı

Ege Denizi'nde, Yunanistan’ın Sisam Adası açıklarında kaçakları taşıyan bir tekne battı. İçinde 37 kişi bulunduğu belirtilen teknedeki 2 mülteci 12 saat boyunca tahta parçalarına tutunarak Çeşme kıyılarına kadar gelerek hayatta kaldı....

Google Haberlere Abone ol
Ege Denizi'nde batan kaçak teknesinde 12 saatlik ölüm kalım savaşı

Ege Denizi'nde, Yunanistan’ın Sisam Adası açıklarında kaçakları taşıyan bir tekne battı. İçinde 37 kişi bulunduğu belirtilen teknedeki 2 mülteci 12 saat boyunca tahta parçalarına tutunarak Çeşme kıyılarına kadar gelerek hayatta kaldı. Yunan makamları, batan tekneden 13 kişinin kurtarıldığını, 2 kişinin cesedinin çıkarıldığını, 20 kişinin ise kayıp olduğunu bildirdi.

    Olay, Çeşme ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma ekiplerinin, denizde 2 kişinin yüzdüğünü fark etmesiyle ortaya çıktı. Yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçmek isteyen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu tekne, uluslararası karasuları, Sisam Adası açıklarında battı. Kazadan sağ kurtulan Abdull Ali Kılo ve Rıza Akbari adlı kaçaklar, tekneden kopan tahta parçalarına tutunarak yüzmeye çalıştı. Devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından, Sığacık açıklarında fark edilen 2 kişi kurtarılıp, Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne getirildi.

    Tedavileri sonrası ifadeleri alınan 2 kişi, teknede toplam 37 kişi olduklarını, teknenin alabora olarak battığını ve saatlerce yüzdüklerini söyledi. Bunun üzerine kurtarma ekipleri, Ege Denizi'nin uluslararası sularında arama çalışmalarına başladı. Kaçaklar, insan kaçakçılarına kişi başı 2 bin 200 Euro para verdiklerini belirtti. Türkiye’ye yasal olarak İstanbul'dan giriş yaptığını söyleyen Suriye uyruklu Abdull Ali Kılo, "Daha önce tanımadığım bir kişiyle Taksim'de buluştuk. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu diğer mültecilerle birlikte kapalı bir araca bindirilip yola çıktık. Gece deniz kıyısına geldik. Lastik botla tek tek tekneye götürüldük. Benim ve Rıza'nın dışındakiler aşağıya indirilip, üzerleri kilitlendi. Tekneye kullananlara Yunanistan'a ne zaman varacağımızı sorduk. Tekne su almaya başladı. Kapalı olan kilidi kırıp içeridekilerin dışarı çıkmasını sağladım. Herkes canını kurtarmak için denize atladı. Ben ve Rıza, tahta parçasına tutunduk. Bu şekilde 12 saate yakın su üstünde sağ kalmaya çalıştık. Helikopter gelip bizi kurtarmasaydı belki şimdi ölmüş olacaktık. Teknede ikimizin de yakınları vardı." dedi.

    İki kişi ifadelerinin alınması sonrası sınır dışı edilmek üzere İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

    EGE’DE BU YIL İÇİNDE 3 BİN 899 KAÇAK KURTARILDI

    Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri bu hafta İzmir, Muğla ve Çanakkale'de, daha iyi bir hayat ümidiyle kanunsuz yollardan umut yolculuğuna çıkmak isteyen Suriye ve Afganistan uyruklu toplam 176 kaçak kurtarmış, 2 organizatörü de yakalamıştı. Sahil Güvenliğin, 9 Temmuz 2014 günü İzmir'in Çeşme ilçesi Karaada açıklarında yaptığı arama kurtarma operasyonunda 10 erkek ve 2 kadın Suriye uyruklu kaçak kurtarılarak emniyet güçlerine ekiplerine teslim edilmişti. Aynı gün Urla ilçesi Yassıada'da baygınlık geçiren bir şahıs, Sahil Güvenlik botu tarafından tıbbi tahliye faaliyeti icra edilerek Güzelbahçe ilçesinde 112 Acil Sağlık ekiplerine teslim edildi. Ekipler, 10 Temmuz 2014 günü, Çanakkale Küçükkuyu ilçesi Kadırga Burnu açıklarında tamamı Afganistan uyruklu 5 erkek kaçağı kurtardı. İzmir'in Çeşme ilçesi Karaada açıklarında kurtarma operasyonunda 6 erkek, 1 kadın ve 1 erkek çocuk olmak üzere tamamı Suriye uyruklu 8 kaçak kurtarıldı. Muğla'nın Marmaris ilçesi Kargı Koyu'nda 33 kaçak ve 2 organizatör yakalandı. Muğla'nın Fethiye ilçesi Fethiye Körfezi açıklarında, yelkenli bir teknedeki gruba yapılan arama kurtarma operasyonu neticesinde 24 kaçak kurtarıldı. Yine aynı gün Çeşme Süngükaya Adası açıklarında 64, Karaburun açıklarında ise Afganistan uyruklu 30 kaçak kurtarıldı. Ege Denizi'nde 2014 yılında, bugüne kadar 172 olayda toplam 3 bin 820 kaçak kurtarılırken 30 göçmen kaçakçılığı zanlısı yakalandı.

    MÜLTECİ-DER BAŞKANI BEKÇİ: RAKAMLAR BİLİNENİN ÇOK DAHA ÜZERİNDE

    Mültecilerle Dayanışma Derneği (MÜLTECİ-DER) Başkanı Eda Bekçi, mültecilerle ilgili rakamların bilinenin çok üzerinde olduğunu söyledi. Kolluk kuvvetlerine intikal eden rakamların bilindiğini diğerlerinin ise bilinmediğini ifade eden Bekçi, "Son dönemde AB’nin sınır koruma politikalarıyla özellikle Yunanistan kıyılarında çok şiddetli bir şekilde geri itme yöntemleri uygulanıyor. Somut rakamlarla ilgili kimse bir şey söyleyemiyor, bildiklerini de zannetmiyorum. Bu hareketler tamamen kontrol dışında, mülteci sayılarını da bilmiyoruz." dedi. Özellikle son dönemde Suriye’den çok yoğun şekilde Türkiye’ye doğru hareket olduğunu ve bu kişilerin sürekli il değiştirdiğini belirten Bekçi, gelenlerle ilgili kayıt mekanizmasının bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye’ye gelen Suriyelilerin kayıtlarını yeni alınmaya başlandığını ancak kayıt yaptıranların da nerede olduğunun bilinmediğini aktaran Bekçi, "İzmir’de kayıt yaptırdı ama sürekli hareket halinde bu insanlar. Belki İstanbul’a gitti, belki başka bir yere belki de Ege Denizi’nde olabilir." diye konuştu.

    Türkiye’nin doğusundan gelenlere mülteci statüsü verilmediğini ve bu kişilerin belirsizlik içinde yaşadığının altını çizen Bekçi, "Türkiye’de bunlara mülteci demiyorsunuz, haklarını vermiyorsunuz, BM üçüncü bir ülkeye yerleştirmiyor. Bu insanlar burada doğum yapıyor, büyüyor, ikinci nesil mültecilerden söz eder olduk. Bu belirsizlik hali insanları mecburen sonu ölümü bile varacak yolculuklara çıkartıyorlar." şeklinde konuştu. Bekçi, Türkiye’ye gelen bu kişilere çalışma hakkı verilmediğini, ellerindeki para bitince bu kişilerin ya düşük ücretlerle çalışacaklarını ya da kötü yola düşeceklerini söyledi. Eda Bekçi, Türkiye’deki Suriyeli sayısının 1,5 milyona yaklaştığını, bunun korkunç bir rakam olduğunu belirterek buna bir çözüm bulunamaması halinde toplumsal bir soruna neden olunacağı vurgusu yaptı. CİHAN

Yorumlar