Ege Bölgesi'nde av sezonu kapandı

Orman ve Su İşleri Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, Ege Bölgesi’nde 2013-2014 av sezonunun kapandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ege Bölgesi'nde av sezonu kapandı

Orman ve Su İşleri Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, Ege Bölgesi’nde 2013-2014 av sezonunun kapandığını bildirdi. Bayil, yeni sezonun mayıs ayında Ankara’da yapılacak Merkez Av Komisyonu toplantısında belirlenip Resmî Gazete'de yayımlanacak tarihe kadar kapalı kalacağını belirtti.

Şube Müdürü Bayil, yaptığı açıklamada yaban hayvanlarının üreme dönemine girmeye başladığını, bu sebeple yaşam alanları ve yuvalarının rahatsız edilmemesi ve korunmasının yaban neslinin çoğalması, gelecek nesillere bırakılması ve gelecek yıllarda yapılacak avcılık için çok önemli olduğunu söyledi. Bu sebeple özellikle avcılarla köylerde ve orman civarında yaşayan vatandaşlar, çiftçiler ve çobanların bu konuda çok duyarlı olmasının önemini vurguladı. Üreme dönemini sağlıklı atlatan yaban hayvanlarının sayı olarak yeterli düzeye geleceğinden av sezonunda bir kısmının hasat edilmesinde sakınca görülmediğini dile getirerek, “Üremesi yetersiz görülen yaban hayvanları türlerinin avı ise zaman zaman bakanlığımız ve Merkez Av Komisyonu kararları gereği tamamen yasaklanabilmektedir.” dedi.

Uğur Bayil, av sezonu dışında vatandaşların yaban hayvanlarının yaşam alanlarını ve yuvalarını rahatsız etmeleri, yumurtalarını toplamaları ve tahrip etmeleriyle av tüfekleriyle dolaşmalarının yasak olduğunu, bu şekilde yakalanmaları halinde kanuni işlemle karşılaşabileceklerini kaydetti. Avcılık dışında sadece tarlalarındaki ürünler ve hayvanlarını korumak zorunda olanların, avcılık belgesi almadan bu işi yapabilmeleri için durumlarını belgeleyen müracaat dilekçesiyle İl Şube Müdürlüğü'ne müracaat ederek koruma belgesi alıp av tüfeği taşıyabileceklerini söyledi. Tüfeklerin, pols ya da jandarmadan ruhsatlı olması gerektiğini de hatırlattı. Orman ve Su İşleri Manisa Şube Müdürü Bayil, şunları kaydetti: “Bu belge sahibi olanların, tarlalarına giderken ve gelirken tüfekleri kapalı ve kılıfında olmak, içinde saçma bulunmamak zorundadır. Aksi halde tarlalarının dışında açık halde yakalanmaları ile tüfeklerinin içinde saçma bulunması hallerinde av suçu işlemiş sayılacaklarından, haklarında yasal işlem yapılabilecektir. Ayrıca çobanların da yine aynı belgeyi alarak aynı şartlarda av tüfeğini bulundurabilecekler ancak kesinlikle çoban köpeği yerine av köpeği bulunduramayacaklar. Bu belge sahibi ürün ve hayvan sahipleri, koruma yaparken öncelikle korkutma amacıyla av tüfeğini kullanacaklar. Kendilerine bir saldırı olması durumda can güveliği tehlikeye girerse ancak yaban hayvanını vurabilecekler. Bu durumda hemen müdürlüğümüze bildirmeleri gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar