Efsane Masalcılar Gediz Üniversitesi’nde buluştu

Türkoloji'nin duayenlerinden Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun doğumunun 75., İzmir’de başladığı yazı hayatının 57. yılı onuruna Gediz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Türk Masal Araştırmalarının Bugünkü Durumu' konulu panel büyük...

Google Haberlere Abone ol
Efsane Masalcılar Gediz Üniversitesi’nde buluştu

Türkoloji'nin duayenlerinden Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun doğumunun 75., İzmir’de başladığı yazı hayatının 57. yılı onuruna Gediz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Türk Masal Araştırmalarının Bugünkü Durumu' konulu panel büyük ilgi gördü.

Özellikle halk edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla ülkemizi yıllardır başarıyla temsil eden Saim Sakaoğlu, şimdilerde profesör olmuş öğrencileriyle beraber Gediz Üniversitesi'nde bir araya geldi. Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele Saim Sakaoğlu yanı sıra Prof. Dr. Esma Şimşek, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı ve Yrd. Doç. Dr. Atiye Nazlı katıldı.

Masallarla ilgi düşüncelerini aktaran Zülfikar Bayraktar, "Somut olmayan kültürel mirasımız içinde önemli bir yere sahip olan ve sembolik dil aracılığıyla geçmiş zaman bilgeliklerini ve özdeyişlerini günümüze taşıyan masalların, arzularımızın bilinçaltındaki yansımaları olarak görülse de sıradan, içi boş, uydurma ve tamamıyla hayal mahsulü anlatılar değillerdir." dedi.

Masalların insanoğlunun açıkça ifade edemediği birtakım duygularının bir nevi aracılar üzerinden dile getirilmesi pratiğine dayandığını belirten Bayraktar, "Görünen biçimsel ifadeleri yanı sıra sembolik anlamlarıyla da önemli bir yere sahip olan masallar, yaşamak zorunda olduklarımızla, yaşamak istediklerimizin sistemli bir şekilde anlatılma şeklidir. Masallarla arzu edilen dünya, bastırılan duygular ve açıklanmasından korkulan düşüncelerin sembolik bir dille ifade edilme yöntemidir. Masallarda bir toplumun hayat karşısındaki tutumunu ve bu tutum sonucunda edindiği tecrübeyi görmek mümkündür." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar