Efsane başkanlar: Kentin geleceği uzun vadeli planlarla garanti altına alınmalı

Efsane başkanlar olarak adlandırılan Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone ile Toronto eski Belediye Başkanı David Miller, Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından düzenlenen ‘Dünya kenti nasıl olunur, nasıl yönetilir?’ konulu p.

Google Haberlere Abone ol
Efsane başkanlar: Kentin geleceği uzun vadeli planlarla garanti altına alınmalı

Efsane başkanlar olarak adlandırılan Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone ile Toronto eski Belediye Başkanı David Miller, Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından düzenlenen ‘Dünya kenti nasıl olunur, nasıl yönetilir?’ konulu programda Adanalılara tecrübelerini aktardı. Belediye başkan adaylarının da katıldığı programda Miller ve Livingstone, kentin geleceğinin değiştirilmeyecek uzun vadeli planlarla garanti altına alınabileceğini, başkanlar değişse de kenti etkilemeyecek planların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, Adana’nın her açıdan önemli bir potansiyeli olduğunu söyledi. Adana’nın sahip olduğu göl nedeniyle global turizm için stratejik öneminin bulunduğunu dile getiren Livingstone, kentin gelişmesi için belediyelerin en az 25 yıl vadeli planlar yapması ve 2-3 yılda bir konsensüs kurulması gerektiğini dile getirdi. Bu şekilde belediye başkanı değişse dahi şehir planlarının bozulmadan istikrarla ilerleyebileceğinin altını çizen Livingstone, uzun vadeli stratejilere sadık kalınması halinde sonradan görevi devralan yöneticilerin daha istikrarlı çalışabileceğine vurgu yaptı. Yetenekli insanların Adana’ya çekilmesi ve sonraki nesillerin bu yetenek ve bilgilerden faydalanması gerektiğini söyleyen Livingstone, "Bakın burası çok ideal bir bölge, ideal bir şehir. O kadar büyük potansiyel taşıyor ki çok sayıda insan iyi vakit geçirebilir burada. Ekonominize çeşitlilik kazandırın, yatırım yapın. 100 yılın ortasına kadar en muhteşem şehirlerden biri olabilirsiniz." dedi. Livingstone konuşmasında kendi yaşadığı tecrübelerden de örnekler verdi.

Toronto eski Belediye Başkanı David Miller de ulaşım altyapısını ve yönetime halkın katılmasıyla ilgili bilgiler verdi. Göreve geldikten sonra kentin ulaşım altyapısını iyileştirme çalışmalarına başladığını anlatan Miller, başarılı olmak 4 prensibini faaliyete geçirdiğini anlattı. Bunları global olmak, proaktif olmak, problemleri birlikte çözmek ve herkes için hizmet vermek olarak açıklayan Miller, vatandaşların yönetimlerde aktif rol oynamasının önemli olduğunu ifade etti. Belediyecilik hizmetleri sırasında özellikle trafik, sağlık, iklim değişikliği konularında endişeler yaşadıklarını ve bu yönde hizmetler ürettiklerine vurgu yapan Miller, küresel ısınmanın da etkileri çerçevesinde özellikle çevreci yaklaşımlara duyarlı çalışmalara yöneldiklerini kaydetti. Göreve geldiklerinde yolsuzlukların söz konusu olduğunu dile getiren Miller, “Bu olumsuz tabloyu kaldırabilmek ve şeffaf yönetim sergilemek zorundaydım. Bu çok önemli adımdı. İnsanlar hükümete güvenmek zorundaydı. Daha şeffaf ve daha güvenilir olmak için çalıştık. Şehrin yönetimini şeffaflaştırarak yolsuzluğu önleyebildik. Görevli denetçileri daha fazla kontrol etmek için ombdusmanlar görevlendirdik. " diye konuştu. Vergi indirimi yapmalarıyla Toronto’nun inşaat sektöründe cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Miller, planların da uzun vadeli ve önceden yapılmasının önemine değindi.

Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da 30 Mart'taki yerel seçimlerde Adana’da yeni bir dönemin başlayacağını vurgulayarak, “Adana bazı nedenlerle uzun dönemdir istenen performansı gösteremiyor. Adanalılar bu durumun son bulmasını istiyor. Biz artık eski görkemli Adana lafını kullanmak istemiyoruz. Dünya kenti Adana hayalimizden bahsediyoruz. Hayaller önemlidir. Hayalimiz ne kadar canlı ve hayalimize ne kadar kendimizi bağlarsak, o hayale o kadar sapmaksızın yürürüz. Dünya kenti olmak için tüm kent olarak ortak birliktelik sağlayarak sağlam yürümemiz gerekiyor.” dedi. Sakarya ayrıca, programa katılmayan belediye başkan adaylarına da sitem etti.

Konuşmaların ardından Miller ve Livingstone, katılımcıların sorularını cevaplandırırken, Ömer Faruk Sakarya da günün anısına Miller ve Livingstone'a Adanalı sanatçı Mesut Dikel'in özel taş üzerine işlenmiş, üzerinde Türk motifleri desenleri bulunan çalışmasını hediye etti.
CİHAN

Yorumlar