Efes tatbikatı gururlandırdı

Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın gece bölümü İzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkiinde gerçekleştirildi. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da izledi.5 Mayıs –...

Google Haberlere Abone ol
Efes tatbikatı gururlandırdı

Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın gece bölümü İzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkiinde gerçekleştirildi. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da izledi.

5 Mayıs – 5 Haziran arasında gerçekleştirilen 'Efes -2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününün gece bölümü gerçekleştirildi. Her yıl olduğu gibi Doğanbey mevkii’nde yapılan tatbikata, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ile Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve yabancı ülkelerin gözlemcileri katıldı.

Gece safhası ikinci kez basın mensuplarına açık gerçekleştirilen tatbikat, icra faaliyetlerinin anlatılmasının ardından SAT ve SAS komandolarının denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin de havadan çıkarmasıyla başladı. Tatbikata 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, 100 top, bin 100 tırtıklı ve tekerlekli araç katıldı. Temsili deniz topçu atışlarının karaya yapılmasının ardından F16 uçakları, belirlenen hedefleri vurdu. Kobra helikopterleri de hedeflere atış yaptıktan sonra deniz taarruz atışları yapıldı, SAT ve SAS komandoları denizdeki mayınları tespit edip temizledi. Karadan karaya OBÜS ve F4-E bombardıman uçağının atışlarının ardından iki çıkarma gemisine yükleme yapıldı. Taarruz helikopterlerinin atışlarının ardından birinci hava hücum harekatı gerçekleştirildi. Mini insansız hava aracının bölgedeki keşfinin ardından F16 uçakları ve kara unsurları belirlediği hedeflere atış yapıldı. İkinci hava hücum harekatında ise, hedeflere yine atış yapıldı. Saat 22.10’da ise, temsili düşman kuvvetlerinden milli hedeflere taarruz yapıldı, buna hava savunma sistemleriyle karşılık verildi.

Tatbikatın senaryosu;

Efes- 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda, Safir ve Mercan ülkeleri arasındaki sorunların barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik dönemini müteakip, tarafların planlarının icrasını esas alan jenerik bir senaryoya isnat edilmiştir. Amacı, TSK bünyesindeki tüm unsurların koordinasyonunu sağlamak, harp silah ve araçlarının müşterek usüllerini gerçekleştirmek olan tatbikata, 8 bin 500 personel katıldı. Tatbikatta, 100 top, 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, bin 100 tırtıllı tekerlekli zırhlı araç kullanıldı.

Tatbikatın, gece bölümü sona ererken, yarında Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla gündüz bölümü gerçekleştirilecek.

CİHAN

Yorumlar